Cultura i Espectacles

Els somnis cinèfils de Woody Allen

Aquesta setmana s’han estrenat tres pel·lícules, "Rifkin’s Festival", que es pot veure en versió original i doblada al català i al castellà, "Explota, explota" i "La habitación". A més, dilluns es podrà recuperar "Spectre" (2015) i dijous "Expediente Warren: el caso Enfield" (2016). En total, l’oferta cinematogràfica a Terrassa és de divuit pel·lícules però no totes al mateix temps perquè hi ha títols que només es projecten un dia.

"Rifkin’s Festival" és la nova pel·lícula de Woody Allen, que es va rodar l’any passat durant el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. És un cant d’amor als clàssics en blanc i negre protagonitzat per un professor de cinema jubilat (Wallace Shawn) que a les nits somia que surt en escenes famoses d’obres de Bergman, Buñuel, Fellini, Truffaut, Orson Welles… Paral·lelament, a la vida real, comença a sentir-se atret per una metgessa basca (Elena Anaya), mentres la seva dona (Gina Gershon) flirteja descaradament amb un director francès (Louis Garrel) que participa en el festival.

Els temes habituals de la filmografia de Woody Allen com la crisi de parella, la sàtira dels intel·lectuals i Nova York -passa a Euskadi però l’enyorança per la ciutat dels gratacels s’esmenta a tots els diàlegs- apareixen novament aquí, tractats amb lleugeresa, però el tema central i primordial és l’amor incondicional pels clàssics del cinema -no pas pel cinema modern- que sent Allen i, per extensió, el seu "alter ego" a la pantalla, el professor Rifkin. Ja avisem que aquells espectadors que no hagin vist mai "Vuit i mig", "Ciutadà Kane", "El ángel exterminador", "Persona", "Jules et Jim" i "El setè segell" només captaran un acudit, el darrer. Tanmateix, potser servirà perque aquells que no coneixen aquests títols sentin interès per descobrir-los.

Als ja esmentats Shawn, Gershon, Anaya i Garrel, que encapçalen el repartiment, cal afegir-hi Sergi López, Steve Guttenberg i Christoph Waltz, en petits papers. Cal assenyalar que les aparicions de López i Waltz són molt breus però ben vistoses, per les especials característiques dels seus personatges. (Catalunya VOSE i doblada al català i Cinesa doblada al castellà).

"Explota, explota", "opera prima" de Nacho Álvarez, és un musical romàntic inspirat en els èxits de la cantant italiana Raffaella Carrà, la qual es veu que s’ha mostrat encantada amb aquest homenatge.

La protagonista és una noia que planta el nuvi a l’altar per fer realitat el seu somni de ser ballarina i treballar en un programa televisiu de varietats, tot i que balla força malament. L’argument és l’excusa per anar encadenant números musicals -destaquen "En el amor todo es empezar" i "Hay que venir al sur"- i algun acudit superficial sobre la censura ja que l’acció transcorre durant les darreries del franquisme.

"Bon rotllo"
És una pel·lícula de "bon rotllo", molt colorista en l’ambientació i el vestuari i pensada per agradar sobretot als "fans" de la Carrà. La resta potser trobarà que els números musicals són desiguals, que les relacions entre els personatges estan poc treballades i que el guió és tòpic encara que simpàtic.

El coreògraf és Toni Espinosa i la protagonista Ingrid García Jonsson. En el repartiment destaca Verónica Echegui. També intervenen Natalia Millán, Fernando Tejero, Fernando Guallar, Pedro Casablanc i Carlos Hipólito. S’ha rodat a Madrid, Pamplona i Roma. (Cinesa).

"La habitación", de Christian Volckman, és un drama amb elements fantàstics que va guanyar el Premi del Públic del festival d’Estrasburg de l’any passat.

Tracta d’una parella que compra una casa encantada on hi ha una habitació secreta que és com la làmpada d’Aladí ja que allà es fan realitat tots els seus desitjos.

El film ha tingut crítiques molt desiguals en tots els festivals per on ha passat. Els seus defensors n’alaben l’atmosfera, els efectes especials, la manera d’enfocar el típic i tòpic tema de les cases encantades, la interpretació d’Olga Kurylenko i el punt de vista femení en tocar el tema de la maternitat, ja que tenir un fill és el desig principal de la protagonista. Els detractors lamenten que la història no faci més por, que els girs de guió siguin absurds, que el comportament dels personatges sigui irracional i que falti química entre els protagonistes.

És una co-producció entre França, Luxemburg i Bèlgica però rodada originàriament en anglès. La ja esmentada Olga Kurylenko encapçala el repartiment, al costat de Kevin Janssens, Joshua Wilson, Francis Chapman -aquests dos interpretant el mateix personatge en edats diferents- i John Flanders. (Cinesa).

Pel que fa a les re-estrenes, "Spectre" (2015), de Sam Mendes, és una aventura de James Bond on l’agent 007, per tal de complir la última voluntat de M, s’enfronta a una organització criminal internacional. Arrenca amb un pròleg molt espectacular i té bon ritme, escenaris vistosos i seqüències d’acció ben rodades però el guió és fluix. Destaca el treball de Christoph Waltz.

Daniel Craig encapçala un repartiment on també surten Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw, Monica Bellucci i l’esmentat Christoph Waltz. (Cinesa, només dilluns).

"Expediente Warren: el caso Enfield" (2016), de James Wan, explica una història pretesament real de fenòmens paranormals ambientada en una casa encantada a Anglaterra l’any 1977.

L’argument no és original però l’escenari està ben aprofitat i Wan sap combinar els ensurts amb l’atmosfera inquietant i donar ritme a una pel·lícula llarga que supera les dues hores de durada.

Els protagonistes són Vera Farmiga i Patrick Wilson però la revelació és Madison Wolfe, que aleshores tenia onze anys. També hi surten Frances O’Connor, Franka Potente, David Thewlis i Javier Botet. (Cinesa, dijous).

Continuen en cartell "Tenet" (Cinesa), "Pinocho" (Cinesa), "Eso que tú me das" (Cinesa), "Uno para todos" (Catalunya i Cinesa), "Black Beach" (Cinesa), "Greenland: el último refugio" (Cinesa), "After: en mil pedazos" (Cinesa), "Los nuevos mutantes" (Cinesa), "Padre no hay más que uno (2): la llegada de la suegra" (Cinesa), "Trasto" (Cinesa), "¡Scooby!" (Cinesa), "100 % Wolf" (Cinesa) i "La boda de Rosa" (Cinesa).

To Top