Terrassa

L’Oficina de Gent Gran serà una “finestreta única” per al col·lectiu

La nova Oficina de la Gent Gran serà una mena de “finestreta única” en matèria d’assessorament per aquest col·lectiu, que des de fa temps reivindicava un servei d’aquest tipus i vol esdevenir un “referent per resoldre dubtes i aportar solucions”, així com orientar els usuaris en qualsevol matèria relacionada amb els serveis municipals. L’anunci de la inauguració de l’oficina, prevista pel 15 d’octubre, es va fer ahir, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran, i formarà part de l’àmplia agenda d’activitats programades del Mes de la Gent Gran 2020 (veieu informació adjunta).

Així ho va explicar ahir en roda de premsa Mònica Polo, regidora de la Gent Gran, que va estar acompanyada per Vicky Hernández, cap del servei de promoció d’aquesta àrea. Segons Polo, l’oficina vol aportar alternatives “davant de qualsevol situació complexa” que puguin plantejar les persones grans i està especialment adreçada a la “gent més vulnerable que necessita un acompanyament personalitzat”. Aquest nou servei està ubicat al complex municipal Els Telers, al carrer de Sant Leopold, 33, que acull també el servei de Promoció de la Gent Gran i el Casal Municipal de Gent Gran Anna Murià. La nova oficina s’adreça a tota la ciutadania de més de 65 anys, amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència per les persones grans de la ciutat, que atengui consultes i que derivi les persones usuàries allà on correspongui, facilitant a la persona interessada el tràmit de cita en l’oficina corresponent, si s’escau”.

Seguiment
En cas de derivació es farà seguiment per confirmar que la demanda ha arribat al servei o recurs que correspongui. La interacció amb les persones usuàries de l’oficina, a més, serà una via addicional per obtenir informació sobre les necessitats i inquietuds de les persones grans de la ciutat. Aquesta informació ajudarà l’Ajuntament a anar adaptant l’oferta de recursos i serveis a la gent gran en àmbits diversos, com ara atenció, habitatge, lleure, formació, entre d’altres. “No volem que sigui només un punt fix, sinó que sigui una oficina viva”, va dir Polo. Per això, “la persona responsable del servei també es traslladarà als districtes de la ciutat”. Atesa la situació sanitària actual, de moment, l’atenció presencial es farà exclusivament amb cita. L’horari d’atenció serà de dilluns a divendres de 10 a 13 hores, i els dimecres a la tarda de 16 a 19 h. El telèfon de l’oficina és el 937397095, i l’adreça de correu, informacio.gentgran@terrassa.cat.

Ahir, Dia Internacional de la Gent Gran, es van tornar a sentir moltes veus que reivindiquen un nou model de cura per aquest col·lectiu, increment dels recursos que s’hi destinen a l’atenció de persones grans i d’aquelles en situació de dependència, així com la professionalització i estabilitat del sector, amb increments de personal que eliminin la pressió assistencial, el reconeixement del valor del treball d’atenció i cura, i els seus riscos psicosocials i en la salut, així com la millora de la coordinació entre els serveis socials i la salut.

El president de la Federació d’Associacions de Persones Majors de Catalunya (FATEC), Josep Carné, va afirmar ahir que la pandèmia de la Covid ha estat “la punta de l’iceberg del “edadismo”, la discriminació cap a les persones grans”. Segons el president de Fatec, s’ha transmès la idea que “les residències són un lloc al qual anar a morir i no a viure. El 50% de les persones majors mortes ho han fet en centres residencials”, que la pandèmia “ha agafat desprevinguts”.

Carné aposta per replantejar el model residencial “començant per preguntar a les persones residenciades què volen elles” i posar de manera efectiva la persona en el centre i “no prioritzar l’horari perquè els centres funcionin com a engranatges”.El president de la federació va indicar que en aquest nou model residencial no caben “llistes d’espera eternes” ni discriminació per motius econòmics, i considera que el debat públic “necessari” sobre el futur de les residències ha de basar-se en criteris de salut i benestar, i no “en els beneficis econòmics que s’emporten els accionistes de les empreses privades” que gestionen els geriàtrics.

“L’atenció personalitzada i un model únic en tot el país” és el futur de les residències per a Carnet, que recorda que el sector ha de garantir unes bones condicions laborals i sous dignes per als treballadors. En aquest marc, la UGT va assenyalar en un comunicat que “enguany aquesta commemoració està totalment marcada per l’impacte de la Covid-19 sobre les persones grans”. En aquest sentit, el sindicat va recordar que a Catalunya 9 de cada 10 persones que han mort pel coronavirus tenien 70 i més anys, en total 11.836 persones, i el 55% han mort en centres residencials. “Aquestes xifres ens fan molt mal i ens dirigeixen a generar un debat i un nou consens sobre el model de provisió pública dels serveis d’atenció a les nostres persones grans”, diu UGT en un comunicat.

To Top