L’aprovació del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat, pel qual l’Administració municipal pagarà el 25% del projecte de construcció del nou Institut Escola Sala i Badrinas, al barri del Segle XX, va ser un dels punts més calents del ple municipal telemàtic que es va celebrar ahir. Tots els grups van coincidir en la urgent necessitat de tirar endavant el projecte, ja que el centre funciona en barracons des de fa deu anys, però l’espurna val saltar quan en va tractar la injecció de 2,2 milions d’euros que farà l’Ajuntament, arran d’aquest conveni. Finalment, el punt se’n va aprovar amb el suport de Tot per Terrassa i ERC-MES, que componen l’equip de Govern, I de Junts x Terrassa, l’abstenció del PSC i la negativa de Ciutadans.
Teresa Ciurana, regidora d’Educació, va defensar el conveni per aprofitar “l’escletxa d’oportunitat” que va sorgir quan la Generalitat va optar per convertir també en institut l’actual escola, que ara té dues línies de P3 fins a sis anys. “Aquesta col·laboració econòmica va en benefici d’una escolarització més equilibrada en la ciutat”, va dir Ciurana, que va afegir que Terrassa no és l’únic municipi que col·labora amb el departament d’educació. El primer a intervenir va ser David Aguinaga, regidor de Ciutadans, que va dir que es va quedar “estupefacte quan vaig veure el conveni”. En aquest sentit, va recordar que l’Ajuntament només té l’obligació de cedir solars per nous centres i fer el posterior manteniment però la construcció “és una competència exclusiva de la Generalitat”. A més, va recordar que la Generalitat té un deute de 5 milions d’euros per l’impagament de subvencions a escoles bressol de Terrassa entre 2012 i 2018, que ara es recuperarà anualment. Carlos Làzaro, del PSC, va remarcar la necessitat de construir l’escola però es va mostrar en desacord amb una “aportació generosa, que va massa lluny. Aquí no som col·laboradors, sinó actors principals. I no sé si no s’ha negociat bé o es fa seguidisme amb la conselleria.” Ciurana va recordar que la Generalitat començarà a tornar aquest any els diners que deu per les escoles Bressols (hi ha una sentència en ferm), mentre que Alfredo Vega (PSC), va puntualitzar que ha estat la Diputació que hi ha cobert part dels diners que la Generalitat no hi ha abocat en aquest període. David Aguinaga va dir que s’ha de fer política pública per tothom i no només per “aquells que tenen més capacitat de mobilització i protesta”, a la qual cosa Ciurana va replicar que de “seguidisme, res”, sinó que es tracta de “fer política proactiva, intentar resoldre problemes i arribar a acords”.
La situació d’Egarvia
En l’àrea de serveis generals, tots els grups va donar suport per autoritzar a l’empresa Egarvia a concertar una operació de crèdit per valor d’1,3 milions d’euros amb el Banc Sabadell, amb el suport de l’Ajuntament. Gràcies a aquest punt, es va abordar la situació econòmica d’Egarvia, que gestiona aparcaments exteriors i interiors i també la grua. Alfredo Vega, del PSC, va comentar que el període de confinament “va afectar els tres eixos de negoci d’Egarvia amb una baixada d’ingressos importants. Aquest desequilibri seguirà durant un temps i hem de veure com li donen sostenibilitat i equilibri financer. Hem d’activar les alarmes i prendre mesures perquè hi ha un desequilibri força greu”. La regidora Lluüsa Melgares, de Tot per Terrassa, va explicar que Egarvia ja té fet un pla d’empresa “i s’han pres mesures preventives abans de demanar aquest crèdits”. Vega va demanar informació sobre aquestes mesures, que l’alcalde es va comprometre a fer-li arribar. El ple també va aprovar la constitució de l’organisme consultiu de qualitat arquitectònica i urbanística.
Entre les propostes de resolució, es va aprovar una presentada pel grup municipal de Ciutadans per posar en marxa un pla de xoc de millora dels polígons industrials de Terrassa, que va comptar amb el suport de tots els grups. La proposta opta per la consolidació d’un marc de col·laboració estable per la dinamització del teixit industrial, el foment de l’associacionisme empresarials en el marc dels polígons i la coordinació de les diferents associacions existents. Javi González, de Ciutadans, va recordar que els polígons són el “motor de la ciutat” i que s’han d’incrementar els pressupostos per millorar-los. “Hi ha episodis de neteja i seguretat, que són, al mateix temps, la imatge de la ciutat”. González va advocar per incrementar la interlocució amb els propietaris. Isaac Albert, d’ERC, va criticar que durant molts anys la “planificació ha estat escassa i la gestió inexistent; però els polígons estan en el debat polític i això és bo”, va remarcar. Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa, va reconèixer la necessitat de “dinamitzar els polígons” i per això, “cal planificar al mig i llarg termini”, mentre que Amadeu Aguado, dels PSC, va apel·lar a potenciar a la col·laboració pública i privada, que ja va donar fruits en l’anterior mandat, va dir. També es va aprovar una proposta de resolució, presentada pel PSC per a dinamitzar el sector de l’hostaleria de Ca N’Anglada. Aquest, que va ser tenir el suport de tots els grups, preveu un nou programa de targetes de bonificació per al pàrquing d’Egarvia a l’avinguda de Barcelona, en horari nocturn, orientat a l’hostaleria del barri. Aquestes targetes, va dir Aguado, funcionaran de divendres a diumenge, de 20 i 22.30 hores i hauran de tenir una duració mínima d’una hora. També es va aprovar altres resolucions relatives a la idoneïtat de la ubicació de nous hotels d’insectes prèvia consulta als veïns; la creació d’una borsa de cuidadors de persones vulnerables, alguns punts d’una relativa a la Taula de Ca N’Anglada, i en defensa de la llei de mesures en matèria de contenció de rendes en contractes d’arrendament.