Diners

Acord “in extremis” pels ERTO

In extremis. El Consell de Ministres va prorrogar fins el 31 de gener proper els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). De nou es varen exhaurir els terminis per poder continuar amb una eina que ha evitat un gran tancament d’empreses per la Covid-19. Primer els sindicats i després la patronal van donar llum verda a aquesta pròrroga. S’estableixen exoneracions empresarials per "aquelles empreses especialment afectades per la pandèmia". Aquestes es defineixen per tenir una elevada taxa de cobertura per ERTO i una reduïda taxa de recuperació d’activitat i desenvolupen una activitat que es classifiqui en algun dels codis de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques.

Per aquests dos grups d’empreses (les que pertanyen directament als sectors protegits o les que formen part, de manera acreditada, de la cadena de valor de les companyies d’aquests sectors protegits), les exoneracions seran del 85% per les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per les que tenen 50 treballadors o més, tan pels treballadors suspesos com pels que es reincorporin als seus llocs de treball.

Actualment, a Catalunya, hi ha 480.642 persones a l’atur i, a 31 d’agost, hi ha 170.242 persones en ERTO, de les quals encara 135.757 en ERTO de força major. El total de persones que des de que es va decretar l’estat d’alarma han arribat a estar afectades per un ERTO ascendeix a 727.159. D’aquestes, més de 550.000 han retornat als seus llocs de treballs.

El sindicat UGT, en un comunicat, valorava de forma positiva la pròrroga. "Sense aquesta mesura excepcional que respon a la necessitat de "congelar" l’economia per poder mantenir l’ocupació, la destrucció d’ocupació s’hagués incrementat fins a nivells insostenibles per al nostre mercat laboral".

L’acord suposa segons el sindicat la recuperació del "comptador zero" a la prestació per desocupació, augmentar la protecció per als treballadors i treballadores per la impossibilitat d’acomiadar, s’amplien les exoneracions, inclús al 100%, per als ERTO per rebrot, es contempla la possibilitat de fer ERTO per rebrot a totes les activitats i sectors, especialment les més perjudicades per la pandèmica, i s’amplia i aclareix la cobertura social per als fixos discontinus i per als treballadors i les treballadores a temps parcial (que cobraran el 100% de la prestació per desocupació amb els límits que fixa la Llei) i el Govern es compromet a obrir la taula de negociació per a la protecció per desocupació de les treballadores i treballadors temporals que han perdut la feina durant la pandèmia.

Pimec lamenta l’endarreriment
La patronal Pimec, en un comunicat, celebra l’acord en relació als ERTO, però considera que s’haurien d’haver posat tots els esforços per a poder aprovar amb més antelació la pròrroga. Lamenta que la formalització d’aquesta mesura arriba a l’últim dia de vigència de les condicions aplicables, factor que dificulta la gestió i la presa de decisions que es requereixen en aquestes circumstàncies. A més, la patronal posa de manifest que aquestes preses d’última hora ofereixen un redactat espès i confús, el qual pot donar lloc a interpretacions ambigües i contradictòries que "novament situaran les empreses afectades en un escenari d’inseguretat jurídica".

Sobre el venciment de la pròrroga, el 31 de gener de 2021, Pimec confia que una vegada s’aproximi la data es tornarà a efectuar una anàlisi que permeti allargar l’aplicació d’aquesta mesura. Així mateix, reclama l’articulació d’un sistema de comunicació entre empreses -o els seus assessors- i el SEPE per tal de poder agilitzar els tràmits de pagament als treballadors, davant el fet que moltes persones no l’han cobrat encara o ho han fet només parcialment.

To Top