Cultura i Espectacles

Un concurs de cinema amb més de mil obres de vuitanta països

N’acaba d’arribar una, i ja són 1.058. Ep, ara n’entra una altra, i també de l’Iran. 1.059. I una més." A l’altra banda del fil telefònic, Jordi Escursell, de la comissió organitzadora del concurs cinematogràfic "One Shot", nom amb el "Pla Seqüència" (a la vegada continuador del mític "Rotllo" iniciat el 1967) comença una nova etapa, "al·lucina". Fa dies que està sorprès, impressionat, de l’ impensable nombre de treballs, enviats a més a més "des dels països més inversemblants", que està rebent aquest certamen cinematogràfic organitzat per la Societat Coral Joventut Terrassenca. Ahir sumaven 1.059 (els tres darrers, arribats durant els pocs minuts de conversa d’Escursell amb aquest diari). "És un degoteig constant, cada dia."

Igual que el "Concurs del Pla Seqüència", que es va celebrar durant nou anys, fins al 2012, al "One Shot" hi poden concórrer treballs cinematogràfics (vídeos) realitzats en un sol pla (sense talls d’inici a final ni editatge "i, si és possible amb una càmera molt viva, en moviment seguint o buscant els personatges de l’acció"), d’una durada mínima de tres minuts. La temàtica és lliure.

Per la setmana del cinema
Els premis (hi ha dues categories, una "junior" pels participants menors de 17 anys, i la general) seran decidits per un jurat que presidirà Antoni Verdaguer, i s’atorgaran en el marc de la 3a Setmana de Cinema a Terrassa, inicialment programada a finals d’octubre. De fet, la recuperació del "Pla Seqüència" com a "One Shot" és un projecte impulsat conjuntament pel Coro Vell i la Terrassa Film Office, i amb el suport de la Taula de l’Audiovisual de Terrassa.

Els vídeos es presenten a través d’un enllaç de GoogleDrive i una adreça de correu electrònic, i la comissió organitzadora els pot visionar mitjançant l’ús de tres plataformes d’internet (FilmFreeway, Click for Festivals i Festhome). En la difusió del certamen a través de les xarxes, i l’ús d’aquestes plataformes, deu estar la clau de bona part d’aquest èxit sumaríssim de participació, "absolutament inesperat".

De tots els treballs rebuts, la comissió organitzadora en farà una selecció prèvia, d’entre 80 i 100, que són els que valorarà el jurat, la composició del qual encara no s’ha tancat. Una feinada a la qual ja han començat a posar fil a l’agulla. Escursell reconeix, però, que d’aquest mileer de vídeos rebuts, "n’hi ha uns cinc-cents els autors dels quals sembla que no s’han llegit les bases, i uns quatre-cents més que s’han pensat que es tractava de posar una càmera fixa en un lloc i no explicar cap història. Són interpretacions incorrectes del que és un pla-seqüència". Tot i això, Escursell ja n’ha vist quasi 90 que compleixen perfectament amb les bases i que són, com a mínim, dignes de ser vistos i valorats pel jurat.

Una sorpresa afegida a l’extraordinari nombre de cintes que s’estan rebent la constitueix el fet que vénen de pràcticament tot el món. N’han arribat d’uns vuitanta països. "Alguns, realment exòtics i impensables, De l’Iran, moltíssimes, potser és el país de què més, ‘ d’un nivell de qualitat molt alt. Deu haver-hi molta afició al cinema a l’Iran. També bastants de l’Índia i del Brasil. I de Síria, Uzbekistan, Xina, Japó, Turquia, Argentina, Sèrbia, Itàlia."

De Terrassa, cap ni un
Curiosament, no n’ha arribat cap de Terrassa (i pocs de catalans), i per això Escursell anima als cineastes locals a fer el seu "One shot" i participar, tot recordant que hi ha fins al 10 d’octubre de termini. L’altre hàndicap que afronta el concurs a hores d’ara és la dificultat de trobar patrocinadors, "que està resultant una feinada". Per això no s’ha fixat encara la relació de premis que es donaran en cada categoria i la seva dotació econòmica.

To Top