Cultura i Espectacles

De les classes de Terrassa al Festival de Cinema de Sant Sebastià

La participació de graduats i alumnes de màsters de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), amb seu a Terrassa, a les pel·lícules programades al Festival de San Sebastián, ja és un fet habitual. A l’edició d’enguany, que se celebra al llarg d’aquesta setmana, hi ha quatre títols amb gent que ha passat per les aules de la plaça de la Farinera, i d’aquests, en tres en condició d’autors de l’obra.

Zinemira, la secció dedicada al cinema basc, es va inaugurar justament amb “Nora”, el segon llargmetratge de Lara Izaguirre (Amorebieta, 1985), alumne del màster en guió de l’Escac. És el seu segon llargmetratge com a directora (el primer, “Un otoño en Berlín”, s’estrena fa cinc anys, també al Festival de San Sebastián) i explica la història d’una noia que, quan se li mor l’avi, amb el que vivia, agafa el seu vell Dyane 6 i comença un viatge per la costa del País Basc per portar les seves cendres al costat de les de la seva àvia.

Cartes visuals a Carla Simon
A la secció Zabaltegi (oberta a totes les formes i formats de cinema) es presenta “Correspondència”, que és un “intercanvi de cartes visuals” entre les directores Carla Simón (“Estiu 1993”) i Dominga Sotomayor, la segona alumna del màster en direcció de l’Escac. Les dues realitzadores comparteixen així vivències i reflexions sobre temes com ara el cinema, la família, l’herència o la maternitat. Dominga Sotomayor (Santiago de Xile, 1985), filla de l’actriu Francisca Castillo, és també autora de “Tarde para morir joven”, que l’any 2018 va guanyar el premi de millor direcció en el Festival de Locarno.

També alumne del màster en direcció és David Pérez Sañudo (Bilbao, 1987), que competeix en la secció “New Directors” amb “Ane”. Els protagonistes de l’opera prima de Pérez Sañudo són un pare i la seva filla adolescent, Lide i Ane. El pare treballa de guarda de seguretat a les obres d’un tren d’alta velocitat, un projecte que està generant moltes protestes als carrers. Un matí, tot preparant l’esmorzar, se n’adona que la seva filla no és a casa. L’endemà, segueix desapareguda, i el pare comença a pensar que va marxar per una discussió que van tenir, i que realment no coneix a la seva filla.

La muntadora de “Las niñas”
Finalment, a la secció “Made in Spain” es pot veure “Las niñas”, que té muntatge de Sofi Escudé, graduada de l’Escac. Guardonada al darrer Festival de Màlaga, aquesta pel·lícula de Pilar Palomero està ambientada a l’Espanya de 1992, l’any dels Jocs Olímpics de Barcelona i l’Expo. La protagonista és una nena d’11 anys, Celia, que estudia en un col·legi de monges de Saragossa. Amb l’entrada al centre d’una nova companya, que acaba d’arribar de Catalunya, i de la que es fa amiga, se li obre una nova etapa a la seva vida.

To Top