Diners

El teletreball ja té el seu marc regulador

El Consell de Ministres va aprovar ahir norma que regirà el teletreball a Espanya després de l’acord reeixit dilluns amb patronal i sindicats. Segons va assenyalar la portaveu del Govern, María Jesús Montero, la norma està a “l’avantguarda” de reglaments sobre aquest tema i és un exemple més de la importància del diàleg social. La norma estableix la necessitat de signar un acord amb l’empleat que vagi a treballar a distància més del 30% de la jornada setmanal durant un període de tres mesos i l’obligació de l’empresari de pagar les despeses en els quals pugui incórrer.

El treball a distància serà voluntari i reversible tant per a la persona treballadora com per a l’empresa, i no suposarà un menyscapte en els drets dels qui el realitzin respecte a la resta de treballadors en condicions com la retribució, l’estabilitat en l’ocupació, el temps de treball, la formació i la promoció professional. Sobre els terminis, les empreses hauran de recollir la llei en un conveni o acord col·lectiu en un termini d’un any des de la seva publicació en el BOE o en un màxim de tres anys, en cas d’així acordar-ho amb els representants dels treballadors. Segons va assegurar la ministra Yolanda Díaz, després del Consell de Ministres, no es podran fer acomiadaments objectius (els que tenen una indemnització menor de 20 dies per any, al·legant falta d’adaptació al teletreball).

“No pot existir acomiadament objectiu per falta d’adaptació a les noves realitats (…) de treball”, va afirmar Díaz després de la reunió del Consell de Ministres en el qual s’ha aprovat el decret llei que regirà el teletreball a Espanya

ona de reformes

Per a la ministra de Treball, amb aquesta legislació s’inaugura “una ona de reformes del segle XXI”, i va destacar el caràcter voluntari, tant per a l’empresa com per al treballador, així com la reversibilitat de la decisió. La norma, que es vol tramitar com a projecte de llei segons assenyalen fonts parlamentàries, estableix la necessitat de signar un acord amb l’empleat que vagi a treballar a distància més del 30% de la jornada setmanal durant un període de tres mesos i l’obligació de l’empresari de pagar les despeses en els quals pugui incórrer.

El treball a distància serà voluntari i reversible tant per a la persona treballadora com per a l’empresa, i no suposarà un menyscapte en els drets dels qui el realitzin respecte a la resta de treballadors en condicions com la retribució, l’estabilitat en l’ocupació, el temps de treball, la formació i la promoció professional. El Govern també va aprovar ahir la prorroga del programa MeCuida, que permet adaptar o reduir jornada, amb el consegüent minvament de salari, per a la cura de menors o dependents durant la pandèmia. La futura llei distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc triat pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (treball a distància realitzat exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics), i treball presencial (el que es presta en el centre de treball o en el lloc que triï l’empresa).

carácter regular

El treball a distància es considerarà de caràcter regular i, per tant, estarà regulat per aquesta nova llei si aconsegueix almenys el 30% de la jornada o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball, en un període de referència de tres mesos. El desenvolupament del treball a distància haurà de ser sufragat o compensat per l’empresa i no podrà suposar l’assumpció per part del treballador de les despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral. Els convenis o acords col·lectius podran establir el mecanisme per a determinar i abonar les compesacions de despeses corresponents.

Segons el document pactat, al treball a distància implantat excepcionalment a conseqüència de les mesures de contenció sanitària derivades de la pandèmia i mentre aquestes es mantinguin, li continuarà resultant d’aplicació la normativa laboral ordinària igual que les persones que treballaven a distància abans de la nova llei.

To Top