Cultura i Espectacles

Una novel·la que travessa un segle entre Seròs i Terrassa

L’ any 2015, Marienka Bellostas va guanyar el Premi Fiter i Rossell de novel·la, el més important de la Nit Literària Andorrana, amb “La nena de la casa de la bauma”. Una obra força llegida, que tractava “de com una dona, una persona, pot aguantar ser maltractada, i un altre creure’s amb dret a maltractar”, explica l’autora terrassenca.

“La fondària de les arrels”, la seva nova novel·la, que presenta avui a les set de la tada, a Amics de les Arts, “és molt diferent”. Comença l’any 1921, a Seròs, un poble del Segrià del qual una noia fugirà d’un pare autoritari i d’un matrimoni arranjat per seguir l’home que estima fins a una ciutat industrial, que no és altre que Terrassa.

tres generacions

La novel·la narra la vida d’aquesta noia, la Maria, que a Terrassa patirà la Guerra Civil, la misèria i la fam de la postguerra; de la seva filla, la Rosalia, una esposa callada i obedient que creix sota la dictadura de Franco, i la seva néta, la Mariona, que a la dècada de 1960 formarà part de la generació de joves que es va rebel·lar contra les normes autoritàries, i que, a l’inrevés que l’àvia, somia en deixar Terrassa i començar una nova vida a Serós. Nascuda a Terrassa el 1951, Marienka Bellostas té arrels a Seròs: d’allà eren els seus avis, “i hi he passat molts estius”.

To Top