Diners

A prop

ns costa sortir de casa. Les incomoditats de les mesures per a evitar el contagi (mascaretes, rentar-se les mans contínuament, distància social), redueixen les ganes de sortir. Després de més de 4 mesos confinats agafa força la “síndrome del niu”. Abans ens desplaçàvem molt. Ara menys. Sortir de la ciutat, és menys habitual i qui ho fa és per l’escapada del cap de setmana o per raons de treball.

El consum de derivats del petroli es va esfondrar a l’abril: en 2019 consumíem 438.533 tones de gasolina i aquest any 97.425. Si bé les últimes xifres de CORES indiquen que al juliol el consum es va acostar al de 2019 (489.583 quan en 2019 va ser 535.475), els indicadors i dades tindran un altre nivell a partir d’ara. Després de més de 100 anys sense deixar de créixer, les empreses productores de petroli, han aconseguit el màxim pic i a partir d’ara tot baixarà. La recent publicació de la multinacional BP (amb vendes del gairebé 300.000 dòlars i 70.000 empleats i gairebé 20.000 estacions de servei a tot el món) augura una reducció del 10% per a 2050 en l’escenari Business-as-usual (BAU, sense canvis), al voltant de 55% de reducció en l’escenari Rapid, arribant al 80% en Net Zero (emissions netes zero). A partir del 2020 consumirem menys petroli en el món i la Covid 19 i la nova proximitat, ajuda definitivament al fet que això sigui així.

La nova proximitat que emergeix de cop, anticipant-se al que venia. L’entorn ha canviat per sempre.. “A prop” no és una moda, és molt més. No es tracta de comoditat, es tracta d’una obligació derivada

Menys desplaçaments també en la compra. Abans de la crisi sanitària, el comerç electrònic apuntava modestament per la comoditat de tenir-lo tot amb un clic. Als adeptes, molts joves de compra de capritx i no de necessitat, es van afegir algunes famílies que buscaven un punt de comoditat amb el lliurament a domicili.

De cop, la modèstia desapareix i irromp la compra a través de dispositius electrònics dirigida a les botigues amb aparador en la xarxa. La societat s’ha “amazonizat”. Les inversions dels e-players no sols van ser en tecnologia: es van crear infraestructures perquè el lliurament a domicili sigui eficient i competitiu, encara que segurament no serà sostenible des del punt de vista ecològic.

Les botigues físiques també són a prop. S’han acabat els hipermercats de la perifèria que vam conèixer i que s’han esforçat per a semblar petites botigues juntes. Desplaçar-se a la perifèria és un esforç que, amb la pandèmia, només compensa si trobo més coses i serveis. Triomfen els supermercats a la ciutat, i les cadenes regionals que juntes sumen el 12% de la quota de mercat. Son empreses com AhorraMas (Madrid) BM (País Basc), Bon Preu (Catalunya), Consum (valència), Coviran (Andalusia), Gadisa (Galícia). Què fan? Apliquen la fórmula que explica P de la Rica a C84: 1. Atenció i servei diferencial de botiga de proximitat. 2. Productes frescos d’especialista amb atenció de professionals en venda assistida. 3. Amplitud i profunditat de gamma amb assortiment diferencial de marques de fabricants. 4. Complir sempre les tres regles bàsiques: botiga neta, prestatgeries plenes i somriure al client. Tot plegat vol dir atendre al consumidor omnicanal que compra tant amb el seu dispositiu connectat, com baixa a la botiga física.

Kotler s’inventa la paraula “Retail 4.0”, per a apuntar el focus del comerç actual. Les seves receptes de supervivència: 1 Sigues invisible; 2 Sigues uniforme; 3 Sé un destí; 4 Sigues lleial; 5 Sigues pròxim; 6 Sé un gestor; 7 Sigues humà; 8 Sigues inesgotable; 9 Sigues exponencial; 10 Sigues valent.

Kotler defineix la transformació digital com el procediment mitjançant el qual les empreses s’adapten als canvis de la demanda i del mercat, elaborant processos, instruments, models de negoci, productes i serveis innovadors que fusionin l’era analògica amb la digital, a fi de millorar l’acompliment tant des d’un punt de vista organitzatiu com comercial. En la nova proximitat la transformació digital s’ha haurà acabat i els dos mons (físic i digital) conviuran per estar mes a prop del consumidor. El repte és aquí, ben a prop.

*

gabriel izard@uab.cat

To Top