Avui, a les dotze del migdia, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, faran una roda de premsa per explicar l’acord del compromís de les dues entitats. Els consells d’administració de CaixaBank i Bankia van donar llum verda ahir al vespre a la fusió entre les dues entitats per crear el primer banc d’Espanya, que sumarà uns actius de 664.027 milions d’euros, mantindrà la seva seu a València i estarà comandat pel tàndem format per Gortázar i Goirigolzarri. Tal com estava previst, els consells, reunits des de les cinc de la tarda, han avalat iniciar el procés de fusió entre les dues entitat. La trobada amb la premsa, avui, serà a la seu social de CaixaBank, a València.
Les dues entitats van tancar la sessió bursaria ahir en verd després d’obrir amb pèrdues i malgrat el to baixista de la jornada.De fet, han estat els bancs de l’Ibex 35 que millor es van comportar, ja que CaixaBank va pujar un 1,08% i Bankia, un 0,10%. Des que es van anunciar les negociacions de fusió el passat 3 de setembre, CaixaBank i Bankia han remuntat en borsa. Bankia ha passat de 1,0355 euros per acció a 1,4405 euros, fet que suposa un pujada del 39%. Els títols de CaixaBank han passat de 1,8155 euros en aquesta data a 2,065 euros a tancament d’avui, un increment de gairebé el 14%.
La fusió de CaixaBank i Bankia és l’absorció de més calat que ha protagonitzat l’entitat catalana en la seva dilatada història i arriba després d’una dècada marcada per contínues adquisicions que han contribuït a portar el banc de La Caixa al cim bancari a Espanya.
L’operació s’ha materialitzat amb la benedicció del Banc Central Europeu i en ple terratrèmol econòmic per la Covid-19, malgrat que el mateix conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha anat assegurant en els últims mesos que l’entitat no apostava per protagonitzar noves fusions i que estava centrada a créixer de forma orgànica.
vella aspiració
Amb la fusió de CaixaBank i Bankia es fa també realitat una vella aspiració d’Isidre Fainé, actual president de la Fundació Bancària La Caixa -el principal accionista del banc a través de Criteria- i que va ser durant anys president de CaixaBank i abans de La Caixa. Fainé rumiava des de fa anys la unió de les dues grans caixes d’estalvis espanyoles: La Caixa, a Catalunya, i la madrilenya Caja Madrid, una de les entitats que es van integrar a Bankia.
CaixaBank té el seu origen a La Caixa, que es va crear el 1990 fruit de la fusió de la Caixa de Pensions -fundada a l’abril del 1904-, i la Caixa de Barcelona -nascuda el 1844-L’any 2011, La Caixa es va transformar de caixa a banc i va donar lloc al naixement de CaixaBank, que s’ha convertit en el primer banc de Catalunya i una de les majors entitats financeres de país, amb uns actius de 445.572 milions d’euros, 35.589 empleats i un total de 4.460 oficines.