Terrassa

Tot llest per fer front a la pandèmia

Les escoles i instituts de les poblacions de l’àrea d’influència de Terrassa ja ho tenen tot llest per iniciar dilluns un curs atípic i incert, marcat per la Covid-19 i per totes les mesures higièniques i de seguretat que han de dur a terme els centres per fer front a la pandèmia; un procés que passa pel compliment estricte dels protocols engegats per la Generalitat. Mesures com l’ampliació dels accessos d’entrada i sortida als centres educatius i de manera esglaonada per evitar aglomeracions; la creació de grups estables d’alumnes que conviuran tot el curs; la divisió dels patis en diferents espais perquè aquests grups no es barregin; la baixada de ràtios a les aules; el reforç de docents o diverses mesures d’higiene i seguretat (rentat de mans, mascaretes, prendre la temperatura, neteja desinfecció d’espais…) són comuns a totes les escoles i instituts.

A tall d’exemple, a Matadepera l’Escola Ginesta ha creat 23 grups d’alumnes estables, que conviuran tot el curs, mentre que a l’institut els estudiants, també dividits en grups, portaran polseres identificatives del grup al qual pertanyen. No ha estat necessari (de moment) fer servir espais municipals, encara que és molt probable que els alumnes de l’institut facin servir el bosc que hi ha al costat per fer l’assignatura d’educació física, segons van explicar fonts municipals. Cal destacar també que l’inici de les classes a l’Escola Municipal de Música Frederic Mompou es farà de manera esglaonada en el temps i per grups d’alumnes. Els primers iniciaran el curs dilluns i els últims l’1 d’octubre.

A Viladecavalls expliquen des de l’Ajuntament que s’ha fet un gran esforç per adaptar el servei de transport escolar de l’institut a la nova realitat de la Covid-19, amb un important reforç del servei per evitar aglomeracions i amb targetes identificatives pels alumnes amb l’objectiu de redistribuir-los en funció dels horaris dels busos.

A més, a l’Escola Rosella, al nucli urbà de Viladecavalls, s’han tret les dutxes i s’han posat en el seu lloc noves aixetes per fomentar el rentat de mans, metre que a la del Roc Blanc (al barri de Can Trias) no ha calgut fer aquest pas, ja que es tracta d’un equipament força gran amb aixetes suficients. També s’ha reforçat tant en les dues escoles com a l’institut els treballs de neteja i desinfecció de tots els espais comuns.

A l’Escola Serralavella d’Ullastrell enceten el curs amb un minuciós pla d’actuació que persegueix, entre altres objectius, evitar les aglomeracions tant a l’exterior com a l’interior de l’edifici. Una de les novetats ha estat que els alumnes de quart i cinquè faran servir la pista municipal poliesportiva a l’hora del pati. A més, l’Ajuntament ha comprat quatre màquines de desinfecció, dues de les quals es destinaran a l’escola i a la llar d’infants, reforçant-se també les hores de neteja i desinfecció. I allà on no ha arribat la Generalitat en l’aportació de material higiènic (gel, termòmetres…) ho ha fet el Consistori amb la corresponent despesa.

Apuntar també que l’Ajuntament d’Ullastrell recomana intentar arribar a l’escola a peu; procurar no acumular vehicles als aparcaments propers al centre, i intentar reduir les aglomeracions a les zones lúdiques. Quant a aquest últim aspecte, el Consistori ha decidit tancar el parc de la Bassa de dilluns a divendres, que són els dies on hi ha més possibilitat de concentració de gent en hores punta.

A l’Escola Rural de Rellinars també s’han pres les mesures adients, amb l’avantatge de què es tracta d’un equipament força gran, de manera que ha estat relativament senzill dividir els espais disponibles, que en són molts.

A Rubí, en els darrers mesos, l’Ajuntament i els centres educatius han treballat plegats perquè la recuperació de l’activitat lectiva presencial sigui compatible amb la contenció de la Covid-19. Una de les prioritats ha estat facilitar l’accés als centres educatius en condicions de seguretat. A partir de les demandes de les direccions d’algunes escoles i instituts, l’Ajuntament ha adoptat mesures de mobilitat excepcionals que possibilitaran el compliment de les recomanacions per a la prevenció de la Covid-19.

A Sant Cugat també s’ha posat en marxa un pla municipal per ajudar els centres educatius a implantar totes les mesures i protocols preventius per afrontar la pandèmia. La cessió d’espais municipals, el reforç de la neteja, la dotació d’EPI i l’augment de conserges i monitors de menjador són algunes de les mesures impulsades.

D’altra banda, els centres del Vallès Occidental comptaran amb 774 docents més pel curs que està a punt de començar, segons fonts del departament d’Educació. Uns professionals contractats per la Generalitat per fer front al coronavirus i que se sumen als 144 més que ja estava previst incrementar abans de l’inici de la pandèmia. No obstant això, actualment hi ha 178 docents especialment sensibles al coronavirus que podrien tramitar-los la baixa laboral per raons epidemiològiques.

To Top