E fa mig any, som en període de mínims. Tot penja d´un fil. La via per a a sacsejar el desgavell passaria per una acció decidida de la classe política. Percebo, però, que no estan preparats. Tampoc no demostren tenir ganes d´esmorteir-ne els efectes.
La veu i l´acció d´aquells que haurien de fer per donar un cop de timó fa figa. Tant una com l´altra se l´han mossegat. Mentrestant, el poble contempla –impàvid– un munt de situacions i temes que provoquen rebuig, neguit, fàstic i ganes de perdre´ls de vista per sempre. A tall d´exemple, el “trasllat” del rei emèrit (quins pebrots !) i el reguitzell de driblings i tripijocs per a eludir la justícia del “clan” Pujol.
En aquest punt proposo la figura d´en John Rawls, filòsof nordamericà del segle passat, professor de filosofia política a la Universitat de Harvard. Seu és el llibre “Teoria de la justícia”, que considero manual de lectura obligada. Duu la teoria tradicional del contracte social (de Rousseau o Kant) a un nivell més alt d´abstracció social¡
L´etern problema del món de la justícia no és altre que fonamentar, des de la raó,les bases de la convivència social i política. Com establir una societat justa, igual per a tots ? Ací, és on Rawls introdueix el concepte de “posició original”.
Vindria a ésser una normativa moral ajustada d´acord a les fortes desigualtats estructurals del nostre entorn social. No és fàcil integrar el batibull de creences, races i criteris culturals en una societat tan global i amb uns índexs immigratoris fortament estridents. Molt més quan la pandèmia de la COVID19 no ha provocat altra cosa que un ventall més ampli, encara, de distanciament entre rics i pobres.
Aquestes desigualtats mai no es poden arranjar apel•lant a nocions de mèrit o desmèrit. Cal copsar/aplicar en justa mesura la justícia social. Raó de més per a reformar acuradament la constitució i altres elements del sistema social. Prou sé que molts em retreuran que parlo utòpicament. També, però, tinc el dret a reivindicar la vigència del famós clam d´un llunyà 28 d´agost de 1963. Martin Luther King llençava al cel de Washington: “I have a dream ! ” Doncs ja som dos.