Sense crits, sense esbatussades a les xarxes, amb indignació continguda i guardant les formes. A l’egarenca, de moment. Mentre el divorci post convergent omple titulars a la premsa nacional, a Terrassa els associats del PDeCAT han trencat el carnet i es disposen a posar en marxa avui mateix JxCAT sense a penes fer soroll, amb la mirada al retrovisor i atents al que diguin a Brussel·les i a Lledoners. Quatre moments marquen la ruptura convergent a la ciutat, on el gruix de la militància està amb Puigdemont.
La direcció del Partit Demòcrata va convocar en assemblea als associats del partit per impulsar el trànsit cap a JxC. Al juliol, en plena ruptura de negociacions a la cúpula nacional, els associats estaven disposats a recolzar el manifest dels presos constatant la trencadissa, però la retirada del document a darrera hora va frustrar la voluntat local de fer un gest definitiu cap al nou projecte. El resultat, una crida a la unitat i la consigna de mantenir de moment la doble militància.
La realitat, però, dibuixava ja un divorci consumat. El gruix dels associats a Terrassa apostaven per JxCAT. De fet, en aquest moment, només dues persones resten al PDeCATa Terrassa: Pere Soler, exregidor, exdirector general de Serveis Penitenciaris i membre de l’executiva nacional del PDeCAT, i un únic membre de les direccions local i comarcal. El conjunt del partit, les bases, els regidors, exregidors, els exconsellers Josep Rull i Lluís Puig i històrics com Jacint Cuyàs o Rafael Comas ja han trencat el carnet i militen a JxCAT.
S
La direcció del Partit Demòcrata a Viladecavalls s’ha sumat a la decisió d’altres executives d’arreu del país de dimitir en bloc en discrepància amb la direcció nacional. L’equip ha pres la decisió per unanimitat i ja l’ha comunicat a la direcció nacional de PDeCAT. L’equip abandona els càrrecs orgànics “després de constatar que la direcció executiva nacional del Partit Demòcrata ha pres, sense prèvia consulta als òrgans del partit i a les bases, decisions que fan molt difícil l’encaix entre el PDeCAT i Junts”. Les dimissions en bloc de les executives del PDeCAT es produeixen després que la direcció nacional del partit hi hagi reclamat al jutjat la titularitat de les sigles JxCAT i de la decisió dels diputats demòcrates al Congrés de desmarcar-se del grup i negociar els Pressupostos de l’Estat amb el PSOE.
Al mes d’agost la demanda civil del PDeCAT per la marca JxC precipita el trencament. Les baixes al PDeCAT se succeeix i el comitè local dimiteix en bloc. La raó, argumenten, és que la direcció del PDeCAT no ha donat compliment a la decisió de l’Assemblea i del Consell Nacional de transitar cap a JxCAT i “ha ignorat a les bases”.
La dimissió i la posterior baixa del partit han estat els únics gestos crítics dels postconvergents a Terrassa, on fins i tot les piulades dels seus líders a les xarxes no han trobat resposta del PDeCAT. Les relacions personals pesen i, tot i les profundes discrepàncies, “no entrarem en guerra oberta, encara hi ha esperança que ens retrovem”, comenta un veterà militant.
Puigdemont ha deixat clar que el projecte de JxCAT suma militants però no sigles. El nou partit vol fer de mur de contenció de l’extinta CDC i dels processos judicials pendents. Ara, el PDeCAT està imputat per l’Audiència nacional com a hereu de Convergència. En aquest context, a Terrassa els militants de JxCAT ja busquen nova seu política. El local del carrer del Nord el va comprar CDC a crèdit i els comptes del partit “els gestionaven des de la direcció, que ens aportava recursos quan els necessitàvem”, diuen des de l’anterior executiva. Pel que fa a la marca electoral, el grup municipal continuarà com a Junts per Terrassa fins a les properes eleccions municipals.
Els militants de JxCAT del Vallès Occidental estan cridats aquesta tarda a una assemblea telemàtica on la secretaria d’organització, liderada per David Baldoví, donarà la benvinguda als associats, debatrà sobre l’organització interna i sobre el procés congressual en marxa. Demà es tanca el termini per presentar al·legacions a les ponències del congrés de JxCAT, que presideix el terrassenc Lluís Puig. Els associats egarencs han formulat propostes a les ponències organitzativa i política. Entre elles, una que paradoxalment apel·la al llegat de CDC: mantenir la divisió històrica del partit en dues comarques vallesanes (Terrassa i Sabadell).