Terrassa

 El Govern reforça la primària 127 milions i 3.811professionals

El Govern va anunciar ahir més mesures per a fer front a la pandèmia. Així, ha anunciat reforçar l’atenció primària amb un pla d’inversió de 127 milions d’euros que inclou la contractació de 3.811 professionals, els quals s’incorporaran gradualment al sistema de salut fins 2022, segons l’agència Efe.

Segons el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, 46 milions d’euros s’invertiran ja en el que queda de 2020, de manera que per a final d’any s’hagi incorporat 1.979 professionals. No obstant això, no totes les incorporacions seran permanents, si bé el conseller remarcà que “una part important” sí que es contractarà “de manera estructural”, sense donar més xifres.

El director de CatSalut, Adrià Comella, va indicar que la primària compta ara amb uns 20.000 professionals, de manera que la plantilla creixerà un 17%, un percentatge “molt significatiu”. Posteriorment va especificar, en ser preguntat pels periodistes sobre la qüestió, com es distribuiran les incorporacions segons una primera previsió: aproximadament 1.400 professionals dedicats a frenar la Covid-19 durant aquest mes de setembre -uns 900 ja estarien treballant en aquests moments-, 306 facultatius, 220 infermeres, 750 ajudants d’infermeria, 750 assistents clínics, 112 treballadors socials, 150 nutricionistes i 115 psicòlegs.

una acció prevista

La consellera de Salut, Alba Vergés, destacà al seu torn que aquest pla de reforç ja estava previst abans de la pandèmia, si bé la crisi de la Covid-19 ha obligat a accelerar-lo. Va apuntar que els reptes que ha d’afrontar l’atenció primària els pròxims mesos seran “enormes” a causa de la incidència de virus, de manera que cal situar-la com a “eix vertebrador” de la sanitat pública i fer-la “més forta” per encarar els canvis necessaris dictats per la crisi de la Covid-19, però no només per ella. Aragonès va repassar la tasca que duu a terme ara la primària, a més de la seva activitat ordinària: efectua proves PCR, participa en els cribratges massius, identifica contactes de contagiats, segueix casos asimptomàtics i gestiona en part les baixes laborals. A més, en les pròximes dates ha de ser un “suport” per a les escoles, dur a terme el pla d’atenció a les persones de més risc i reprendre les vacunacions infantils.

Tot això, va afegir Comella, quan la primària es veurà encara més exigida que en la primera onada de contagis -on qui més va patir van ser els hospitals- i quan s’acosta l’hivern, que fa més amenaçant el virus. I a sobre, va rematar Aragonès, els professionals necessiten veure accelerats “canvis estructurals imprescindibles” ja que l’atenció primària va quedar “tocada” després de la crisi de 2008, unes retallades que ha assegurat que s’estan revertint des 2016. A més de la incorporació de professionals, aquest pla busca millorar l'”accessibilitat” -el procés d’atenció als usuaris-, la “resolució” -la resposta assistencial- i la “cronicitat” -atendre pacients amb malalties cròniques.

To Top