La possible fusió entre CaixaBank i Bankia donaria lloc al primer banc espanyol de llarg, amb uns actius totals conjunts de 664 mil milions, al sumar els 445 mil del banc català i els 218 mil de Bankia. Així consta en els darrers comptes de les dues entitats, les relatives al primer semestre del l’any.
De moment, les dues entitats s’han limitat a confirmar que estan en negociacions per analitzar una fusió entre les dues entitats, però no han donat detalls de l’operació, una de les majors fusions bancàries dels últims anys.
I és que l’operació implica a dues de les quatre principals entitats financeres de país, a més de tenir repercussions en el fons espanyol de rescat (Frob), que manté encara el 61,8% Bankia.
A més, aquesta concentració s’acceleraria en un context complicat per a la banca, marcat pels baixos tipus d’interès i per la crisi de la COVID-19, però a la vegada enmig de constants reclams de les autoritats financeres internacionals en favor d’accelerar processos de fusions a Europa.
En els últims mesos, CaixaBank havia insistit en diverses ocasions en què no contemplava entrar en escenaris de fusions, però finalment la complexitat de l’escenari bancari ha fet que les dues entitats estudiïn aquesta possibilitat.
Sempre segons els comptes del primer semestre d’ambdues entitats, CaixaBank sumava 35.589 empleats i un total de 4.460 oficines, mentre que Bankia tenia 15.947 empleats i 2.267 oficines.
accionariat
Tot i que encara es desconeix com es repartirà l’accionariat, està clar que La Caixa serà el primer accionista, i que l’Estat serà el segon, al controlar un 62% del capital de Bankia.
Bankia va guanyar 142 milions d’euros en la primera meitat de 2020, un 64,4% menys que un any abans, després de dotar 310 milions d’euros en provisions per afrontar la crisi generada per la pandèmia del coronavirus.
Per la seva banda, CaixaBank va guanyar 205 milions d’euros, un 67% menys que fa un any, després de realitzar provisions per import de 1.155 milions per la pandèmia.
D’altra banda, els sindicats de CaixaBank es van mostrar ahir “preocupats” per l’eventual destrucció d’ocupació que pugui causar la fusió, i per això demanen que la possible integració tingui el “mínim” impacte possible en termes d’ocupació i sortides voluntàries.
Així ho van explicar tant el secretari general de CCOO a CaixaBank, Ricard Ruiz, com la seva homòloga d’UGT, Cati Llibre. Els dos representants sindicals assumeixen que, si la fusió es consumeixi, hi haurà sortides de personal, i per això reclamen que aquestes baixes siguin voluntàries i en bones condicions, entre d’altres requisits.
“Ens preocupa la destrucció d’ocupació que pot causar aquesta fusió. Des de fa anys la destrucció d’ocupació en aquest sector és una barbaritat, i es tracta de llocs de treball de qualitat, amb contractes indefinits”, va assegurae Llibre, mentre que Ruiz va demanar que la destrucció d’ocupació sigui “la mínima possible”.