A Terrassa s’ha aturat el creixement en casos nous de Covid-19 i el descens és lent però progressiu. I tot això, coincidint amb dies després del cribratge massiu realitzatel 7 d’agost passat. Aquesta va ser una de les conclusions que va oferir ahir el Departament de Salut en una compareixença de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya per la crisi sanitària del coronavirus.
Tot i que als cribratges no es troben molts casos de positius, sembla clar que ajuden a trencar les cadenes de contagis i què contribueixen a l’augment de conscienciació dels ciutadans, segons Salut. Terrassa va ser un dels exemples posats ahir durant l’acte, en referència, sobretot, al control massiu efectuat durant uns dies a partir del 7 d’agost amb dues carpes ubicades a la plaça de la Cultura i la de la Immaculada. El departament considera exitosa l’estratègia dels cribratges, a l’espera dels resultats del control realitzat la setmana passada per detectar casos de Covid-19 en zonas “calentes” de Terrassa, com alguns sectors determinats de Sant Pere Nord, Can Palet i Ca n’Anglada. En uns dies, segurament a finals d’aquesta setmana, es coneixeran les dades.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va afirmar que la xifra de nous contagis detectats de Covid-19, ara “estabilitzada”, és “semblant” a la d’abril, tot i que “en cap cas” la situació és tan greu com aleshores, perquè ara el virus “es busca i troba més” que abans. Argimon va comparèixer ahir al costat del coordinador de la Unitat de Seguiment del Covid-19, Jacobo Mendioroz, i la investigadora de la BIOCOMSC Clara Prats.
risc de rebrot
A l’última setmana s’han fet unes 106.000 proves PCR. Argimon va insistir que ara la situació poc té a veure amb el principi de la pandèmia, atès que aquells mesos aquests tests (en aquell moment n’hi havia pocs) només es feien als malalts més greus, de manera que “s’ingressava pràcticament un de cada dos malalts que anava a Urgències”. Ara “les xifres són similars” a llavors, “però la situació diferent, la qual cosa no vol dir que sigui bona, ni de bon tros”, va afegir, segons l’agència EFE.
I és que el risc de rebrot se situa en els 190 punts, quan la taxa de risc alt comença a partir dels 100, i els positius trobats amb proves PCR són encara el 7% del total, quan convindria que aquest percentatge fos menor de 5.