Opinió

El drama de persones temporeres en la recollida de fruita

La campanya de recollida de la fruita dolça a les terres de Lleida crida moltes persones que busquen feina. La majoria ho fan en condicions correctes perquè vénen amb un contracte, però altres arriben en condicions ben precàries. Sovint es tracta de persones en situació irregular, que es veuen obligades a deambular per pobles i ciutats buscant algú que les vulgui contractar. Quan troben feina, de tant en tant, quasi mai no s’acompanya d’un lloc on poder viure dignament.

En aquests casos hi ha un risc evident de passar d’un tema laboral a una qüestió de convivència d’abast públic. Massa persones temporeres es converteixen de fet en persones sense sostre que cerquen aixopluc allà on poden. La ciutat de Lleida és un pol d’atracció per a aquestes persones, més que els pobles del voltant, la qual cosa provoca una major afluència a la capital dotada de més serveis. Això fa que l’Ajuntament de Lleida es vegi obligat cada estiu a buscar solució per a centenars de persones.

Enguany resulta evident que l’estada de temporers a les terres de Lleida està essent atípica. El motiu és l’efecte de la pandèmia de la Covid-19. La pandèmia no fa més que posar en evidència el que moltes entitats i agents socials lleidatans anaven denunciant en els darrers anys i que enguany, amb major insistència, advertien. Malgrat els anys i els diferents governs que ha tingut la Paeria de Lleida no s’ha aconseguit concretar mai una proposta de solució.

La característica de la gestió de l’actual campanya és la improvisació, cosa que dificulta encara més l’atenció a les persones i el seu control davant un augment dels casos d’afectació del virus que era previsible amb l’arribada massiva de persones, procedents d’arreu. Malgrat això, s’ha demostrat que aquesta no és pas l’única causa dels importants rebrots de la pandèmia a les terres de Lleida.

Diverses entitats socials del territori preocupades per aquesta qüestió, entre les quals Justícia i Pau de Lleida, han adreçat un escrit a l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, en què li demanen un lideratge que posi al centre la persona, el territori i la seva gent, que es vetlli pel compliment dels deures per part de tots els ens que tenen responsabilitat en la campanya de la fruita a Lleida i que incideixi en la regularització administrativa d’aquestes persones disposades a treballar. Aquesta és una reclamació de molts anys urgida per la justícia social. Només la unitat estratègica de tots els grups polítics i agents econòmics i socials, junt amb la ciutadania, podrà fer realitat un nou model de relació més just i fraternal.

To Top