Sobre la distribució territorial de l’oferta d’ocupació per a titulats d’FP, la comunitat de Catalunya continua posicionant-se com l’autonomia que més candidats amb estudis d’FP requereix (22,5% en 2019 vs. 25,3% en 2018) i, de nou, supera a la Comunitat de Madrid, que compta en aquest exercici amb el 19,8% de l’oferta (-2,86 p.p. respecte a l’any passat).País Basc conserva la tercera posició i manté la seva aportació (15,5%) amb xifres superiors a les de l’exercici anterior (+1,4 p.p.). Aquestes tres comunitats condensen prop del 58% de les ofertes dirigides a titulats en Formació Professional. Molt per sota es troba Andalusia, que concentra un 7,9% i passa a ocupar la quarta posició. En cinquè lloc, se situa la Comunitat Valenciana (7,2%), que malgrat haver acumulat més ofertes d’ocupació per a FP en 2019 baixa un lloc (+0,22 p.p.). Li segueix Castella i Lleó, amb un 6,2% de l’oferta de Formació Professional.
L
a Formació Professional és la formació no universitària més demandada al nostre país: un 38,76% de les ofertes d’ocupació així ho indica. Aquesta xifra, que s’ha reduït respecte a l’any anterior, quan es va situar en el 42%, suposa trencar la tendència a l’alça (-3,5 p.p.). De nou, i encara que per molt poca diferència, les ofertes que demanden títol universitari (38,82%) superen a les que requereixen títol d’FP.
Segons l’Adecco Group Institute, el centre d’estudis i divulgació del Grup Adecco, i Infoempleo, portal d’ús de referència a Espanya, l’FP és un tipus d’educació amb una alta ocupabilitat. No obstant això, a l’hora d’analitzar aquestes dades cal apuntar un matís que ja es va albirar en la XXIII edició de l’Informe Infoempleo Adecco: Oferta i Demanda d’Ocupació a Espanya. En 2019, l’oferta d’ocupació havia experimentat un increment d’un 10,2% respecte a l’exercici anterior, encadenant amb això set exercicis consecutius d’augments. Els efectes de la pandèmia, no obstant això, s’han deixat notar amb gran virulència en el nostre mercat de treball i és probable que 2020 porti amb si un escenari molt diferent.
En 2019 la tendència quant a la Formació Professional va canviar respecte a l’any anterior. Si l’en 2018 es va aconseguir una dada històrica i, segons la mena d’ensenyament, per primera vegada, la formació professional va superar a la universitària en aconseguir el 42,3% de les ofertes d’ocupació; en el 2019, la formació universitària supera de nou, encara que lleugerament, a la professional i acapara el 38,82% de les ofertes d’ocupació, enfront del 38,76% de les ofertes que requereixen un títol d’FP. Dins dels quals s’entén com a formació professional, els cicles formatius de grau mitjà són demandats en el 15,3% de les ofertes, mentre que els cicles de grau superior aconsegueixen el 23,5%. Si es comparen aquestes xifres amb les de l’any anterior, el pes de la FP en les ofertes d’ocupació mostra un canvi de tendència i es redueix en 3,5 punts percentuals. Així, si l’any passat el 42,3% de les ofertes publicades requeria una titulació d’aquest tipus, en l’actualitat aquesta dada se situa en el 38,8%. Quant al nombre de candidatures ofertes per a estudiants de grau superior (23,5%) decreix en comparació amb el de l’exercici anterior (24,4%). El mateix ocorre amb les ofertes per a grau mitjà, que disminueixen en 2,5 p.p. (15,3% vs. 17,8%). Malgrat el canvi de tendència, el percentatge d’ofertes d’ocupació que sol·licita titulats en FP continua sent important a Espanya i gairebé el 39% de l’oferta de treball del nostre país va dirigida a candidats amb aquesta mena de formació.
requisits
Cal destacar que el 41% de les ofertes d’ocupació que inclouen entre els seus requisits estar en possessió d’un títol d’FP no especifica la família professional. Del 59% restant, les àrees que més ofertes d’ocupació han rebut són: administració i gestió (15,3%), electricitat i electrònica (9,6%), fabricació mecànica (7,4%), instal·lació i manteniment (6,8%) i informàtica i comunicacions (4,2%). Aquestes cinc especialitats professionals es reparteixen el 43% de les ofertes que busquen a candidats amb Formació Professional, xifra que augmenta en 7 p.p. si es compara amb les dades de l’edició anterior, quan aquestes cinc especialitats concentraven el 36% de les ofertes que requereixen candidats amb aquesta titulació. La resta de les àrees que han rebut un major nombre d’ofertes per a titulats en FP durant 2019 han estat: comerç i màrqueting (3,4%), hostaleria i turisme (2,2%), transport i manteniment de vehicles (1,9%), sanitat (1,7%) i química (1,1%). La part baixa de la taula l’ocupen les ofertes d’agrària i seguretat i medi ambient. Les persones que han estudiat un grau mitjà d’FP continuen sent un dels col·lectius amb majors possibilitats de trobar feina. És l’àrea d’administració i gestió la més demandada, amb un 13,9% de les ofertes.