Tot va començar amb la declaració de l’Estat d’Alarma. Per a Marta Benedí León, una terrassenca de 43 anys, el dibuix va ser el seu refugi per expressar tot allò que anava sentint i treure-ho fora. El que va començar com una mena de teràpia emocional ha acabat prenent forma de llibre. Benedí, que té un fill de 7 anys i una filla de 10, fa més d’un parell d’anys que estudia il·lustració. S’havia apuntat també a un taller d’escriptura infantil.
La primera imatge que li va sortir va ser la cara trista d’una nena atrapada en una ampolla, una mena de gerro més o menys rodó amb un bec, com si es tractés del geni atrapat dins de la làmpada. Va esdevenir una imatge recurrent. “Tot va començar amb aquesta il·lustració espontània nascuda del primer dia de confinament. M’ajudava a suportar millor aquesta situació que tant ens ha afectat a tots”, assenyala. I afegeix: “Mentre la dibuixava, sense pretendre-ho, he acabat filant des del cor, un conte dirigit a tota mena de persones, no només nens. Hi parlo de valors, sensacions i esperances. I especialment de com gestionar les emocions viscudes”, assenyala aquesta apassionada del dibuix de Les Fonts.
Tot va començar amb el projecte #misemilladeconfinamiento, on des d’Instagram, tothom qui volia oferia creacions i les compartia amb els altres. S’ha presentat al concurs #artsconfinades, una iniciativa que s’ha convocat per tal de donar visibilitat a la creativitat durant aquest llarg confinament.
Si habitualment en un llibre surten primer les paraules i després les il·lustracions, en el cas de “La niña en la botella” va ser just a l’inrevés. “Necessitava dibuixar una vegada i una altra la cara d’aquesta nena dins de l’ampolla. I un dia, sense pensar-ho, em va sortir un conte. I el vaig escriure i en vaig fer també les il·lustracions. Estic molt contenta de tot el procés i de com ha quedat”, assenyala. En 60 pàgines n’hi ha gairebé una trentena. L’ha fet amb lletra lligada i amb un cos gran. “L’altre dia li vaig dur a la meva mare. Li costa llegir i va poder fer-ho. Vaig pensar que estava bé, ja que així ajudava a les persones grans o amb deficiències visuals”, assenyala Benedí, que s’estrena amb aquesta obra. De moment, per obtenir una còpia del conte cal adreçar-se als seus comptes d’Instagram (@martabenediart) i de Facebook (Martabenediart).
xarxes socials
Tots aquells que estiguin interessats a adquirir-ne un exemplar, poden parlar directament amb ella a través de les xarxes. “He fet una tirada inicial de 60 exemplars i espero haver-la d’ampliar. De moment és un projecte modest, fet des del cor”, assenyala.
“La niña en la botella” és, en paraules de la seva autora, “un conte inclassificable per a totes les edats, on hi trobem alegria i drama”. Considera que “qualsevol persona que hagi viscut aquest confinament se sentirà identificada amb alguna il·lustració o alguna part de la història”.
Per Marta Benedí, el procés creatiu de l’obra ha estat una mena de creixement personal. Si més no, una manera d’expressar com se sentia cada dia mentre evolucionava la pandèmia i el confinament. El rostre de la nena, atrapada, anava canviant, muntant. Fins que va adquirir vida pròpia. I va esdevenir un conte, una història. Una història per a tothom.