Cultura i Espectacles

El fons del Museu del Còmic de Barcelona ja és a Terrassa

Després d’un intens treball colze a colze a l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa, i amb la col·laboració de l’Ajuntament, per evitar que un valuós fons de revistes del desaparegut Museu del Còmic de Barcelona, arraconades en un local a punt de vendre’s anés a parar als contenidors d’escombreries, Terrassa s’ha convertit feliçment en dipositària d’aquest històric arxiu literari.

Són 206 caixes plenes de còmics i de col·leccions que han arribat fa pocs dies a la ciutat i ara estan emmagatzemades, per assegurar la seva bona conservació, en un local municipal. “La nostra entitat, amb més de 70 anys d’existència, es fa càrrec d’un valuós material que podria servir de base per a un futur Museu del Còmic a Terrassa. Això és gràcies a l’associació promotora del Museu de Barcelona, desaparegut fa uns anys, que finalment ens ha confiat el seu fons literari”, expresa Josep Maria Ferrer, membre de l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa.

un valuós material

Hi ha centenars d’originals de gran valor, historietes editades durant la República, durant el Franquisme i fins i tot el còmic més antic trobat a Espanya, de 1865. Disposen de primeres edicions del “Capitán Trueno” i de peces de menor valor per a col·leccionistes però d’un important interès documental, com per exemple historietes publicades en 1914. Fins i tot col·leccions completes de les primeres ‘aucas’ (petites estampes acompanyades d’una llegenda) editades en el segle XIX a Catalunya i que van suposar el preludi dels còmics actuals. Així ho descrivia una notícia del Diario.es publicada al juliol on denunciava que l’important arxiu estava a punt de perdre’s, amagat en un sòtan am b humitats a l’ avinguda de Vallcarca a Barcelona.

La notícia del futur incert de l’arxiu del Museu del Còmic de Barcelona va mobilitzar l’entitat de col·leccionistes egarenca. Feia vuit anys que les caixes es guardaven en el soterrani ara en venda. “Ens va avisar el periodista Santi Palos i ràpidament vam pensar que era molt urgent actuar. Vam treballar a tres bandes: contactant amb l’alcalde per veure si era factible traslladar el material a Terrassa, amb la persona dipositària i amb l’antiga associació del còmic a Barcelona”, relata Josep Maria Ferrer qui, amb l’Ester Nosàs, han encapçalat les gestions i negociacions per tenir finalment el material a la ciutat.

Els col·leccionistes que vetllaven per l’arxiu van veure que l’associació de Terrassa garantiria la bona conservació dels cómics. “Van veure que treballem amb molta serietat i per això ens ho van confiar tot i que a aquest fons els van sortir molts pretendents”, relaten.

Una dotzena de voluntaris van ser necessaris per carregar i descarregar les 206 caixes en un camió i traslladar-les a Terrassa fins a la seva nova seu, un local en molts millors condicions de conservació.

Ni Badalona ni Sant Cugat

En principi aquest material havia d’anar a parar a Badalona. La seva destinació era un museu que la Generalitat va anunciar el 2009 que habilitaria en una antiga fàbrica a rehabilitar. I les negociacions del trasllat estaven molt avançades. Però després de 10 anys d’espera, un cop el projecte del nou Museo del Cómic de Badalona va quedar enterrat, el fons de cómics de Barcelona va perdre l’oportunitat de tenir una nova casa.

Sant Cugat era un altre dels possibles destinataris perquè ja disposa d’un Museu del Cómic en funcionament on li podia haver donat acollida.

Però finalment Terrassa ha estat l’aposta guanyadora. Els contactes amb l’Ajuntament van tenir lloc a finals de juliol. Per aconseguir el trasllat, representants de l’Associació del Col·leccionista, amb el responsable del fons documental del desaparegut Museu del Comic de Barcelona, Josep Maria Delhom es van reunir amb l’alcalde.

A la reunió li van presentar el projecte de crear a la ciutat un museu o arxiu del còmic a partir d’aquest fons, que és propietat de Sergi Sàmper, membre de l’entitat. Un fons que està format per desenes de milers d’exemplars de nombroses publicacions catalanes i espanyoles des del segle XIX.

“Encara queda molta feina a fer perquè la nostra ciutat pugui gaudir d’un material tan valuós. Ara treballarem conjuntament amb els museos del cómic de Barcelona i de Sant Cugat per donar vida al nostre propi. Estem molt il·lusionats i esperem que tot vagi bé”, desitgen des de l’entitat de col·leccionistes.

To Top