Aquesta setmana només s’han estrenat dues pel·lícules, “Tenet” i “Los nuevos mutantes”, ambdues de gènere fantàstic. El nombre de títols en cartell als cinemes de Terrassa arriba a catorze.
“Tenet” és un espectacular thriller d’aventures i espionatge amb tocs fantàstics, escrit i dirigit per Christopher Nolan, l’autor de clàssics moderns com “Memento”, “Origen” i “Interstellar”. “Tenet” no arriba a l’excel·lència ni profunditat de les obres citades però està ben feta i no avorreix gens.
El film s’hauria pogut titular “James Bond descobreix la física quàntica (i no entén res)” però, és clar, era una mica llarg i hi havia el risc que els hereus d’Ian Fleming reclamessin drets d’autor.
El palíndrom “Tenet” era més curt, misteriós i intrigant. Tanmateix, Nolan no ha amagat mai que és un gran “fan” de 007 i la seva nova pel·lícula és força “jamesbondiana” pel que fa a la intriga, el protagonista i el dolent.
Encara que, per connectar-la amb la seva filmografia anterior, hi hagi afegit tocs fantàstics i, de tant en tant, uns diàlegs complicadíssims sobre física que haurien fet les delícies d’Albert Einstein i Stephen Hawking. Com que els dos són morts, Nolan s’ha assessorat amb Kip Thorne, premi Nobel de Física 2017, amb qui ja havia col·laborat a “Interstellar”.
El protagonista (un carismàtic John David Washington, fill de Denzel Washington) és un espia que ha de salvar el món d’una amenaça que ve del futur. La paraula “tenet” és una contrasenya, una versió moderna de l’abracadabra de tota la vida.
El guió potser serà menys profund de que vol semblar però és interessant i imprevisible. L’únic tòpic és que el dolent és rus i està interpretat per un actor anglès però com que es tracta de Kenneth Branagh ho podem perdonar perquè ho clava.
bellesa d’escenaris
Pel que fa a la posada en escena és molt espectacular i això que gairebé no hi ha efectes especials. A Nolan no li fan falta. En té prou amb el seu talent visual i la bellesa dels escenaris. El film s’ha rodat a Estònia, Itàlia, l’Índia, Dinamarca, Noruega, els Estats Units i Anglaterra. El ritme també és imparable. Per tot això la pel·lícula no avorreix mai.
Si que se li podria retreure que duri dues hores i mitja -té subtrames supèrflues com la del falsificador de quadres de Goya-, que el personatge de Robert Pattinson sigui decoratiu durant tota la primera meitat de la pel·lícula i que Nolan malbarati el talent de sir Michael Caine, que surt un minutet en un paper que s’hauria pogut suprimir i no se n’hauria adonat ningú, però són defectes menors.
A més dels actors esmentats, destaquen dues actrius, Elizabeth Debicki (la princesa Diana de la sèrie “The Crown”) i Dimple Kapadia, desconeguda fins ara fora de l’Índia però merescudament famosa al seu país. També hi surten Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Martin Donovan i Himesh Patel (el de “Yesterday”).
El rodatge va durar sis mesos i entre les curiositats de la pel·lícula cal destacar que és la producció més cara mai protagonitzada per un actor de raça negra i que tant el títol, “Tenet”, com el cognom del dolent, “Sator”, són paraules que Nolan va descobrir en una inscripció a les ruïnes de Pompeia i li van fer gràcia. (Cinesa).
“Los nuevos mutantes”, de Josh Boone, un director conegut per la pel·lícula romàntica “Bajo la misma estrella”, és l’adaptació d’una sèrie de còmics de Marvel, adreçada al públic adolescent. La trama és una mica més intimista de l’habitual en el gènere, el metratge és més reduït i els efectes especials menys espectaculars de què es porta darrerament.
joves amb súperpoders
És la història de cinc adolescents que tenen superpoders però encara no els saben controlar. Als protagonistes d’aquesta aventura els han tancat en una institució, de la que intentaran fugir.
Tot i que és un film de protagonisme coral, els personatges femenins estan més desenvolupats i tenen més diàleg que els masculins.
A banda d’això, la història de “Los nuevos Mutantes” resulta previsible per als que ja coneguin els còmics però també compta amb alguns moments emocionants.
Es tracta d’una pel·lícula “maleïda”. Estava acabada a finals de 2017 però els productors van endarrerir-ne l’estrena per exigir que es rodessin escenes addicionals i es modifiqués el muntatge.
Mentrestant, la productora va canviar d’amos i va passar a mans de Disney, que es veu que finalment va refusar les escenes addicionals (ja rodades) perquè el film ja els agradava com estava.
Amb tota aquesta història van passar mesos i es va fixar l’estrena per a la primavera d’enguany… i aleshores va arribar la covid. Ara, per fi, s’ha estrenat.
Maisie Williams (de la sèrie “Joc de trons”), Anya Taylor Joy, Charlie Heaton (de la sèrie “Stranger Things”), Blu Hunt, Henry Zaga i Alice Braga encapçalen el repartiment.
La curiositat de la pel·lícula és que el rodatge va tenir com a localitzacions un manicomi de Massachusetts. (Cinesa).
Continuen en cartellera les següents pel·lícules: “El jardín secreto”, “La boda de Rosa”, “La caza”, “Little Monsters”, “Padre no hay más que uno (2): la llegada de la suegra”, “Superagente Makey”, “Trasto”, “Un amigo extraordinario”, “Un plan irresistible”, “Voces”, “¡Scooby!” i “La familia que tú eliges”, totes a Cinesa.
Aquesta programació cinematogràfica és vàlida fins dimarts vinent ja que cal destacar que la propera setmana les estrenes es tornen a avançar a dimecres.