“Demanen coherència i que les directrius siguin clares i en tot l’ambit comarcal i no només en una localitat”, diu Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. Ballart sosté que la decisió d’un jutge de Barcelona de revocar les noves mesures restrictives contra la Covid-19 adoptades dilluns per la Generalitat genera una situació de “desconcert”, que “confon a la ciutadania”, i que per tant, s’ha de posar ràpidament punt final. L’alcalde exhorta a Salut i a la Justícia a resoldre aquesta disparitat de criteris el més avanç possible i que, a més, les mesures contra la Covid s’apliquin amb criteri territorial, ja que “no estem pitjor que altres ciutats de l’entorn”. “És inconcebible i no donem crèdit que hi hagi experts, en els que confien, que a partir de dades epidemiològiques, prenen tota una sèrie de mesures, però que també hi hagi un jutge, tanmateix basant-se en criteris epidemiològics, que acaben dient no a aquestes mesures”.
Per això, l’Ajuntament demanarà a la Generalitat els informes que van entregar al jutge i que també han servit al Procicat per prendre les seves decisions. “Volem aprofundir en tot això”. Ballart va reiterar que les mesures contra la Covid-19 s’han de prendre amb “caràcter territorial” i que no té sentit que s’apliquin només a un municipi com Terrassa quan aquest té gran interacció i mobilitat amb les ciutats de l’entorn com Rubí i Sabadell.
Ballart va recordar que l’Ajuntament ha actuat “des del primer dia amb lleialtat institucional amb la Generalitat i de l’Estat” però que ha d’exigir “directius clars i coherents”. “Sempre hem estat preparats per treballar braç a braç amb la Generalitat”. Ballart va demanar al departament de Salut i a la Justícia la “màxima celeritat” en la decisió sobre les restriccions d’aforaments en bars, restaurants i actes religiosos a la ciutat, que un jutge ha impedit aplicar a la Generalitat.
raó objetiva
El titular del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona va revocar les restriccions a l’aforament que la Generalitat de Catalunya havia imposat a Terrassa perquè no veu en el seu cas “raó objectiva” que les justifiqui, ja que l’evolució epidemiològica en aquesta població no ha empitjorat recentment. L’alcalde creu que ara passaran “uns dies fins que acabi de prendre la decisió definitiva el jutge” i ratifiqui o modifiqui la seva resolució. L’alcalde va reconèixer que la restricció d’aforament a bars i restaurants que vol aplicar la Generalitat a Terrassa “no ajuda al sector” i recalca que “estem en un moment complicat i ja venim de diversos mesos amb molta inestabilitat”. “Demanem la màxima celeritat per part del departament (de Salut) i de la justícia perquè aquesta situació no ajuda a un dels objectius que tenim en aquests moments que és reactivar l’economia”, va declarar Ballart. L’Ajuntament de Terrassa ha demanat que si finalment Salut imposa restriccions d’aforament a la ciutat per la covid-19 tingui en compte que els egarenses tenen molta relació amb les poblacions de l’entorn i les faci extensives a aquests municipis.
“Les mesures s’han d’aplicar amb una lògica territorial i no per localitats. Si no és així, per exemple, si algú no pot anar a prendre una consumició a una terrassa a Terrassa, anirà a Sabadell”. A més, diu l’alcalde, “nosaltres intuïm que no estem pitjors que altres llocs”. En aquest sentit, afegí que Terrassa estava dilluns passat en una taxa efectiva del 0,80 i Sabadell, del 0,95. “A més amb tota la prudència necessària que s’ha d’emprar en aquest cas, és cert que a Terrassa els ingressos hospitalaris tenen una tendència a l’estabilitat i a baixar”.
situació epidemiològica
Un jutge de Barcelona va revocar les mesures restrictives contra la Covid-19 adoptades dilluns per la Generalitat de Catalunya a Terrassa. El titular del jutjat del contenciós-administratiu número 5 de Barcelona diu en una interlocutòria que no hi ha raó objectiva que justifiqui les mesures adoptades a la ciutat i sí a municipis del Vallès Oriental, a la zona de Granollers on també es redueix, com es pretenia a Terrassa, l’aforament a la restauració en un 50 per cent i als actes religiosos a un 33 per cent, entre altres mesures. Segons diu el jutge, no es pot justificar l’adopció d’aquestes mesures a Terrassa donat que l’evolució epidemiològica en aquesta ciutat revelen que “no es troba, ni molt menys en pitjor situació que altres, ni tampoc que hagi empitjorat recentment”. Detalla que percentatge de PCR positius a Terrassa als darrers set dies és de 5,43 % , inferior a la mitjana de la comarca, que té 7,13 % i també de la zona sanitària metropolitana Nord, a la qual pertany la ciutat, i que té un índex de positius en PCR de 12,51 %. El jutge també destaca que, segons les dades de la Generalitat de Catalunya, el nombre acumulat d’urgències hospitalàries amb PCR positives ha baixat a la darrera setmana als hospitals terrassencs i que el percentatge d’ocupació hospitalària de pacients greus per coronavirus se situa per sota de la mitjana de l’àrea metropolitana nord de Barcelona amb un 16,67 % davant el 19,58 per cent. El jutge no aprecia, per tant, que existeixi cap raó objectiva que justifiqui l’adopció de mesures restrictives addicionals per al municipi de Terrassa”. I insisteix en el fet que l’evolució de les dades epidèmiques a la ciutat és positiva , molt més “si es compara amb la que existeix a altres municipis i comarques”.
Trilla diu que la Justícia no s’han de ficar
El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va criticar la resolució d’un jutge que ha rebutjat que Salut pugui imposar mesures restrictives a la ciutat de Terrassa perquè considera que les dades epidemiològiques del municipi no ho justifiquen. El doctor Trilla va opinar, en una entrevista a RAC 1 que “no entenc que els jutges facin avaluacions epidemiològiques. A mi mai se m’acudiria valorar una sentència. El jutge pot demanar opinió a totes les parts i espero que ho hagi fet. Se’m fa difícil que algú no entengui que aquestes mesures van en benefici de tots”. Trilla va recordar que la letalitat de la covid-19 és 10 vegades superior a la grip. “La letalitat del coronavirus ha baixat i ara és de l’1%, i en la grip estacional és d’un 1/1000”, va explicar. L’epidemiòleg també va recomanar prendre mesures per evitar que, amb el retorn a les activitats laborals i escolars al setembre, es formin aglomeracions en el transport públic, metro, trens i autobusos. Va desaconsellar manifestacions multitudinàries com les de la Diada del’11 de Setembre.