Ell va declarar que es va distreure i que a causa d’aquella distracció se li va descontrolar el cotxe en una rotonda, a uns metres de Parc Vallès. Es va estavellar contra un fanal. Ell, el conductor, un jove de Kazakhstan, anava acompanyat d’una noia que estava asseguda en el lloc del copilot. La noia tenia 23 anys i va sofrir un cop al cap que li va causar la mort minuts després. El conductor va donar positiu d’alcoholèmia i la Justícia determina que aquella nit de març del 2015 va cometre un delicte d’homicidi per imprudència. I li imposa una pena de dos anys i sis mesos de presó, retirada del carnet per quatre anys i el pagament d’una indemnització de 65.193,33 euros a la mare de la víctima.
Era dimecres, 4 de març del 2015. A les 10.50 de la nit, un testimoni va informar la Policia Municipal: al carrer de Colom, prop de Parc Vallès, havia tingut lloc un accident “molt greu”. Un vehicle s’havia encastat contra un fanal. El conductor havia sortit del cotxe pel seu propi peu, però dins quedava algú més, una persona en estat d’inconsciència, sagnant.
Diverses unitats de la policia van acudir al tram on es trobava l’automòbil, entre dues rotondes. El cos local ja havia alertat al 061, però els primers agents que es van presentar en la zona van decidir reclamar una ambulància medicalitzada en comprovar el greu estat de la jove, que sofria un traumatisme cranioencefàlic. I van demanar més agents per a tallar el trànsit. Era necessari el treball de bombers, perquè la noia estava atrapada en el turisme, un Seat Ibiza. Portava posat el cinturó de seguretat.
parada
Personal sanitari va intentar reanimar a la víctima, però a les 11.06 de la nit un guàrdia va comunicar a la Prefectura que la ferida havia sofert una parada cardiorespiratòria. Vuit minuts després un agent va transmetre la notícia de la defunció. La Policia Municipal va avisar al jutjat de guàrdia.
El conductor va ser detingut. Segons els agents, el jove, de 26 anys en el moment dels fets, presentava símptomes evidents d’ebrietat, “com ara halitosis alcohòlica, ulls vermells i brillants i imprecisió en la coordinació de moviments”. Les proves d’alcoholèmia van donar resultats de 0,43 mil·ligrams.
Això va considerar provada una sentència del jutjat penal número 1 de Terrassa que va condemnar a l’acusat dos anys i set mesos de presó (i a privació del carnet durant cinc anys) per un delicte de conducció sota els afectes de l’alcohol en concurs amb un delicte d’homicidi per imprudència greu.
Després, l’Audiència Provincial va resoldre diversos recursos i va reduir una miqueta la pena (a dos anys i sis mesos de presó i quatre anys de pèrdua del permís) en absoldre al reu del primer delicte, perquè no considerava provat que la ingestió prèvia d’alcohol hagués influït en el maneig del vehicle. Havia begut alcohol, potser un parell de mitjanes de cervesa, però no ha estat acreditat “sense cap gènere de dubtes” que la conducció del cotxe es veiés alterada per aquest consum etílic. Els resultat de les proves no depassaven el límit d’una sanció administrativa.
alta velocitat
Tot i això, la Justícia sí que va mantenir el càrrec d’homicidi imprudent i l’Audiència Provincial de Barcelona estableix que l’acusat circulava a velocitat elevada, entre 80 i 95 quilòmetres per hora en un tram urbà pel qual havia d’anar a 50 quilòmetres com a molt. Va perdre el control del turisme i es va encastar contra un fanal.
Uns testimonis presencials de l’accident van assegurar que el vehicle circulava a gran velocitat i un informe pericial va determinar que el vehicle es desplaçava a entre 85 i 100 quilòmetres per hora. Aquesta circumstància, unida a la ingestió prèvia d’alcohol, va convertir l’acció del conductor en imprudent. Havia begut, i això per al tribunal va constituir una greu irresponsabilitat, i manejava el cotxe a una velocitat “molt superior a l’establerta per a la via” i no concorde “a les circumstàncies de visibilitat, donada l’hora de producció dels fets”.
La indemnització per a la mare de la víctima va ser xifrada en 65.193,33 euros. La companyia d’assegurances del vehicle ja havia consignat els diners en el jutjat d’instrucció un any i mig després de l’accident mortal.
Va passar el 4 de març del 2015. Un testimoni va trucar la policia: al carrer de Colom havia tingut lloc un accident molt greu. Un cotxe s’havia encastat contra un fanal