El coronavirus ha afectat el 1,33 per cent de la població egarenca, a tenor de les dades oficials, i s’ha emportat per davant la vida de 266 persones a Terrassa des del 14 de març, quan es va instaurar l’estat d’alarma a Espanya. Les xifres de propagació a la ciutat es mantenen estables, segons destaca l’Ajuntament. Els nivells d’infecció són inferiors als registrats a principis d’agost, quan l’augment de casos positius en la localitat va posar en situació d’alerta a les autoritats i es va decidir dur a terme un cribratge poblacional massiu per detectar casos asimptomàtics.
Fins al dijous, 2.932 persones s’han contagiat del virus a Terrassa. Això indica l’estadística de casos acumulats efectuada per la Generalitat, que fixava el risc de rebrot a la ciutat en 177,26.
Un portaveu de MútuaTerrassa va apuntar ahir que les dades semblen millorar respecte a dies anteriors, però afegia que “no cal baixar la guàrdia”. Seguim estant en risc i cal insistir a conscienciar als ciutadans perquè mantinguin totes les mesures de protecció de cara a evitar contagis.
El dijous, la xifra de pacients ingressats en les UCI de Mútua Terrassa i Hospital de Terrassa era de cinc persones, a tenor de l’estadística difosa pel Departament de Salut de la Generalitat ahir divendres. El número d’ingressats en planta rondava la trentena. També s’aproxima a la trentena la mitjana de contagis detectats diàriament a la ciutat. El dilluns es van comptabilitzar 33 diagnòstics de Covid-19. El dimarts, el número va ser de 34.
D’altra banda, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va difondre ahir les dades definitives del cribatge massiu realitzat a Terrassa els dies 7, 8 i 10 d’agost per detectar, sobre tot, casos asimptomàtics, l’amenaça invisible del coronavirus. Es van instal·lar dues carpes, una a la plaça de la Cultura i l’altra a la de la Immaculada.
franja d’edat
Segons indiquen els resultats oficials, el 0,87 per cent dels ciutadans que es van sotmetre a les proves PCR a les carpes va donar positiu. En total, van ser 3.448 els participants en aquesta iniciativa. El primer dia, 905. El segon, 1.183. El tercer, 1.360. El casos positius van ser trenta en total (vuit, sis i setze en els tres dies, respectivament). Una PCR va ser positiva en un nen petit, però la major part de positius (quinze) es va donar en joves amb edats compreses entre els 15 i els 34 anys. Val a dir que el cribatge va prioritzar la franja d’edat situada entre el 15 i els 44 anys.
L’Agència de Salut Pública considera assolit l’objectiu “en quan a nombre de PCR realitzades i població diana” i indica que la proporció de proves positives és “probablement representativa” de la prevalença a la població del grup d’edat entre 15 i 45 anys. La Generalitat, tot i considerar els resultats “una bona notícia”, conclou l’existència d’un biaix: és possible que la població emigrant o de famílies d’origen estranger hagi participat menys en el cribatge. I es tracta d’un grup amb taxes més altes d’infecció. Així, “l’escàs nombre de casos detectats pot ser degut a una baixa participació de grups de risc d’infecció de SARS-CoV-2”. Un exemple el constitueixen grups joves amb una percepció de risc baixa.