El Departament de Salut, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, el Consorci Sanitari de Terrassa, MútuaTerrassa, el SEM i el Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès, va instal·lar ahir, divendres, dues àrees sanitàries mòbils (carpes) a les places de la Immaculada i de la Cultura de Terrassa per dur a terme tests massius de covid-19 i aturar l’extensió del virus. Aquestes carpes estan ubicades a les zones del CAP Terrassa Nord i el CAP Rambla, on les dades referents a casos positius de coronavirus han crescut considerablement en les últimes setmanes.
Les carpes es van instal·lar ahir i tenen previst seguir atenent els veïns avui i dilluns (diumenge no), de 9 a 14h i de 18 a 22h, per fer-los proves PCR gratuïtes, de les quals es preveu que tinguin resultats en les 48 hores següents. El dispositiu es dirigeix a persones asimptomàtiques d’entre 15 i 44 anys que viuen a les zones esmentades, ja que és en aquesta franja d’edat on s’ha detectat un major nombre de casos positius, i un percentatge més elevat de persones asimptomàtiques. La resta de la població que pugui tenir dubtes o presenti símptomes, s’ha d’adreçar al seu centre d’atenció primària (CAP).
“Hem vist que hi ha moltes persones, sobretot d’entre 15 i 44 anys, que són asimptomàtiques i aquesta prova pilot pretén que aquests casos aflorin i d’aquesta manera poder tallar la cadena de transmissió del coronavirus i evitar que s’hagin de prendre mesures més restrictives”, va explicar ahir l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. “Demanem a la ciutadania que aprofiti aquesta oportunitat”, va dir l’alcalde, que va detallar que “tot i que no estem en una situació d’alarma estem preocupats”, ja que “des de l’1 d’agost, la mitjana de nous casos diaris a Terrassa és de 32”.
“En aquesta intervenció comunitària ens plantegem tres objectius: sensibilitzar la població de les necessitats de protecció i de les mesures per la convivència amb el virus; detectar casos asimptomàtics en aquestes dues zones on hi ha hagut un increment de la incidència de positius; i sensibilitzar aquelles persones positives i els seus contactes estrets de la importància de mantenir l’aïllament durant els dies que els recomanin els professionals sanitaris”, va comentar Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, que també va destacar que “el resultat negatiu d’una PCR en un contacte estret no ens dona garanties que la malaltia no es reprodueixi en els següents 14 dies, per tant, la responsabilitat quan una persona ha estat un contacte estret és clau perquè les cadenes de transmissió no segueixin”.
El dispositiu de la plaça de la Cultura s’ha instal·lat per als residents a l’àrea geogràfica compresa dins del perímetre que delimiten l’avinguda Béjar, la carretera de Matadepera, el Passeig del Vint-i-dos de Juliol i la Ronda de Ponent. Pel que fa al dispositiu de la plaça de la Immaculada, respon a la població dels barris de Sant Pere Nord i d’Ègara.
La instal·lació d’aquestes àrees sanitàries mòbils es planteja per detectar el màxim nombre possible de persones infectades i assegurar que no transmetin el virus a altra gent, ja que alguns contagiats no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, passar el virus a la seva família, amics i altres.
Un cop s’arriba a les carpes, es demana el nom, l’adreça, el telèfon i la targeta sanitària (TSI). Si no disposa de TSI, se n’assigna una.
Ahir al matí, a primera hora, una seixantena de persones feia cua davant la carpa ubicada a la plaça de la Immaculada, mentre professionals del Consorci Sanitari de Terrassa ultimaven els preparatius. A la plaça de la Cultura hi havia prop d’un centenar de persones a les deu del matí, que esperaven ser ateses per treballadors de MútuaTerrassa.
A Terrassa no es van veure les llargues cues que s’havien produït el dia anterior a Sabadell, on també s’han instal·lat dues àrees sanitàries mòbils. Sembla que els promotors de l’acció, després de l’experiència viscuda a la ciutat veïna, van reforçar el sistema informàtic de registre de dades. Així, ahir al matí els egarencs que esperaven el seu torn avançaven amb rapidesa cap a les carpes. L’agilitat era tanta que a quarts d’onze, a la plaça de la Immaculada no hi havia cua.
Fins a les dotze del migdia, s’havien fet entre tots dos dispositius, al voltant de 265 proves. Pel que fa a Sabadell, fins dijous al vespre se n’havien fet 798. I a Ripollet, on també es fan PCR gratuïtes, el mateix dijous ja es comptabilitzaven 665 proves, tant a través de l’espai sanitari mòbil instal·lat (530) com amb l’estratègia porta a porta (135) que va començar dimecres.
El Departament de Salut calcula que amb aquests dispositius, es podran fer a les tres localitats unes 9.000 proves PCR, 3.000 d’elles a Terrassa.