La Secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat va fer públics aquest dijous els resultats de la preinscripció universitària per al curs 2020-2021, en els quals destaca que fins a set titulacions tenen una qualificació d’accés superior als 13 punts pels alumnes que van fer les PAU (Proves d’Accés a la Universitat) a principis de juliol. D’entre els graus que s’imparteixen a Terrassa, les titulacions d’aeronàutica tornen a liderar les notes de tall. A la nostra ciutat, la nota més alta torna a ser enguany la del grau d’Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials, de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), amb un 12,586, seguida de la del grau en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials de la mateixa universitat, amb un 11,914. Les notes de tall en primera assignació de l’any passat d’aquestes dues titulacions van ser de 12,194 i 11,338, respectivament. Aquestes carreres es cursen a la gran escola de la UPC, a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat).
El tercer lloc en el lideratge de les notes de tall també es troba al campus de la UPC. És el grau en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte, que té una nota d’accés de 10,242 sobre 14 (10,094 l’any passat).
El rànquing de les notes de tall continua amb el quart lloc per a Cinematografia, la formació per excel·lència de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals (Escac), centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB). La titulació té una nota de tall de 9,650 (9,874 el 2019).
El cinquè lloc de la llista és per a Disseny, Animació i Art Digital (UPC), amb una nota de 9,692 (9,422 el curs anterior).
A més de les titulacions ja mencionades, el Campus de Terrassa de la UPC ofereix enginyeria industrial en diverses especialitats, amb una nota de tall de 6,380. Al mateix campus també s’imparteix el grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, que ha obtingut una nota de tall de 6,106, el d’Òptica i Optometria (7,167), el d’Enginyeria de Sistemes Audiovisuals (5,000), el d’Enginyeria en Tecnologies Industrials (5,450) i el de Multimèdia (5,500)
Infermeria i Teràpia Ocupacional, els dos graus que imparteix l’EUIT (Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa), adscrita a la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) han obtingut un 7,894 i un 5,000, respectivament.
Tots els graus de l’Euncet, escola de negocis vinculada a la UPC han obtingut un 5,000 excepte Màrqueting i Comunicació Digital, que té un 5,198 en la modalitat presencial. A l’Escodi, escola especialitzada en comerç i retail vinculada a la UB, Gestió d’Empreses en Comerç i Distribució té un 5,000.
Pel que fa a tot Catalunya, els dobles graus de Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Barcelona (UB) han repetit per novè any consecutiu com les carreres amb les notes de tall més altes de les universitats catalanes. El doble grau impartit a la UAB, amb una nota de tall de 13,528, se situa en la primera posició, seguit molt de prop pel de la UB, amb un 13,506, mentre que el grau en Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb una nota de 13,202, completa el podi.
El president del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, el cap de l’oficina d’accés a la universitat, Jesús Maria Prujà, i la coordinadora de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), Pilar Gómez, van donar a conèixer aquest dijous els resultats de la preinscripció universitària per al curs 2020-2021 i van destacar que tot i la pandèmia, que va obligar a endarrerir un mes la convocatòria de la selectivitat, tant les proves com el procés d’admissió, s’han desenvolupat amb normalitat. “S’ha superat la prova d’estrès a què el sistema s’ha enfrontat aquest any i, com sempre, s’ha assegurat l’equitat en l’accés i l’admissió a la universitat”, va assenyalar Baulenas.
Entre els resultats presentats destaca que fins a set titulacions tenen una qualificació d’accés superior als 13 punts, mentre que l’any passat eren tan només dos. En concret, els altres estudis que compten amb una puntuació d’accés superior als 13 punts són: Medicina a la UB, amb un 13,135; el doble grau d’Enginyeria informàtica i Matemàtiques a la UB, amb un 13,140; Medicina a la UPF-UAB, amb un 13,042; i Filosofia, Política i Economia a la UPF-UAB, amb un 13,018.
En aquest sentit, l’augment de la nota de tall ha estat una tendència generalitzada a la majoria de carreres, ja que de les 516 ofertades, 329 han augmentat la seva puntuació d’accés, 132 han mantingut la mateixa i en 39 casos ha disminuït. Baulenas atribueix aquest increment a dos factors: d’una banda, al millor expedient acadèmic que enguany tenien els estudiants i, de l’altra, al creixement de la demanda en estudis amb poques places.
Pel que fa a la demanda, els graus de Medicina, Psicologia i Administració i Direcció d’Empreses, els tres de la UB, han estat les carreres més sol·licitades en primera preferència pels estudiants catalans.
Dels 54.936 estudiants preinscrits a la convocatòria del mes de juliol per accedir a la universitat, a 44.588 (81,16%) se’ls ha assignat plaça i 28.201 (61,01%) l’han obtingut en primera opció. Per gènere, 25.912 dels estudiants amb una plaça assignada són dones, el que suposa un 58,11%, mentre que 18.676 són homes, un 41,89%.
El període de matrícula és del 7 al 10 de setembre pels alumnes assignats en primera preferència i del 21 al 23 de setembre per a segones assignacions.