L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha adreçat una carta al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El-Homrani; i al conseller d’Educació, Josep Bargalló, demanant-los que reconsiderin la seva decisió de finalitzar la prestació de les targetes moneder que la Generalitat estava prestant els darrers mesos com a equivalent a les beques de menjador per a famílies amb infants en situació de vulnerabilitat. A la carta, l’alcalde demana que, mentre no es pugui garantir el retorn als menjadors escolars, es continuï oferint una alternativa a les necessitats alimentàries d’infants i adolescents en risc d’exclusió social. La Generalitat va anunciar recentment que el saldo que restés pendent de gastar a les targetes distribuïdes s’havia de gastar abans del 31 de juliol, perquè aquestes no es recarregaran i deixaran de funcionar avui, 1 d’agost.
Jordi Ballart s’ha mostrat “decebut per una decisió que es contradiu amb la del Parlament de Catalunya, que garantia que les beques menjador es mantinguessin durant els mesos d’estiu, assegurant així almenys un àpat diari a infants i adolescents de més vulnerabilitat”. L’alcalde ha afegit que l’Ajuntament “farà tot el que pugui, com sempre, per arribar allà on no arriben les altres administracions. A Terrassa hi ha prop de 4.700 famílies que es beneficien de les targetes moneder i ara hem de treballar perquè no es quedin enrere. Demanem a la Generalitat que no ens deixi sols”.
L’alcalde creu que els ajuts s’han de mantenir per les seqüeles socials i econòmiques provocades per la crisi sanitària de la covid-19, i no entén que es retiri aquest ajut tenint en compte que la Generalitat ha rebut finançament extraordinari de l’Estat, a través dels fons d’emergència de la covid, per cobrir aquest tipus de despesa.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i una trentena d’alcaldes més de l’àrea metropolitana de Barcelona, així com entitats, sindicats i associacions de famílies en favor dels menjadors escolars públics també han reclamat a la Generalitat que mantingui les targetes moneder vinculades a les beques menjador durant les vacances per garantir la cobertura alimentària de l’alumnat en risc.
ajuntaments i consells
Aquest dijous, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va afirmar que les beques menjador, “com el seu propi nom indica, només existeixen en període escolar” i que els problemes per la falta d’alimentació dels nens en temps no escolar “són un tema assistencial, més enllà de les competències de la conselleria”. Bargalló va confirmar que la Conselleria “va deixar de carregar l’import de les beques menjador en les targetes moneder el passat 19 de juny, dia en què va finalitzar el curs escolar”, ja que les beques menjador “com passa cada curs, només estan vigents durant el període escolar”.
El conseller també es va referir a un Reial Decret aprovat pel govern espanyol a finals de març, que marca que “en casos de necessitat produïda per la covid les necessitats d’alimentació dels menors d’edat són responsabilitat dels serveis socials de proximitat”. Al·ludint al decret, Bargalló va considerar que és responsabilitat dels serveis socials dels ajuntaments i dels consells comarcals solucionar els problemes d’alimentació en els mesos d’estiu dels menors necessitats.
En aquest sentit, el conseller va afirmar que “molts consells comarcals s’estan fent càrrec” de les necessitats d’alimentació dels menors desfavorits i va anunciar que el Govern “està estudiant com ajudar els ajuntaments i els consells comarcals en aquest sentit fins que torni a arrencar el curs escolar”.
Aquest divendres, el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va proposar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i als ens locals un acord per establir conjuntament mecanismes per garantir, com a mínim, un àpat diari per als infants en situació de privació alimentària durant el mes d’agost i la primera quinzena de setembre. El Síndic recorda que, segons dades de 2019 de l’Enquesta de condicions de vida, a Catalunya un 31,1% dels infants menors de 16 anys estan en situació de risc de pobresa, un 8,6% pateix una situació de privació material severa i un 6,8% pateix privacions materials que afecten l’alimentació: en concret, prop de 85.000 infants catalans d’aquesta edat no es poden permetre carn o peix almenys una vegada cada dos dies.
En aquest context, entre altres aspectes, el Síndic ha demanat que es promogui l’organització de casals durant l’estiu i la seva accessibilitat econòmica, que es garanteixi l’obertura dels centres oberts durant tot l’any, també en els períodes de vacances, o que es proporcioni suport econòmic a les famílies, especialment durant el període d’estiu, per garantir l’adequada alimentació dels infants.
beques per a casals d’estiu
Per ajudar a famílies amb infants en situació de vulnerabilitat, l’Ajuntament de Terrassa ha destinat aquest mes de juliol més de 360.000 euros a beques pels casals d’estiu, i preveu dedicar-ne més de 113.000 euros a l’agost. Les xifres superen amb escreix les de 2019 (216.812 i 71.466, respectivament). La quantitat d’infants i joves becats augmenta en proporció similar: si el 2019 van ser 841 al juliol i 225 a l’agost, enguany en son 1.243 al juliol i 469 a l’agost.
A més, els serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa treballen en estreta col·laboració amb Creu Roja pel seu programa de targetes, que enguany arribarà a 290 famílies. Amb aquest programa, les famílies beneficiàries reben una targeta carregada amb 100 euros per a gastar en productes de primera necessitat en establiments comercials durant un mes. Com a requisit per gaudir d’aquesta prestació, han de fer una formació sobre gestió dels aliments per evitar malbarataments i aprofitar els recursos disponibles. Els criteris per a atorgar les targetes els fixen els serveis socials municipals.
Els efectes de la crisi de la covid-19 han fet que moltes famílies hagin minvat o perdut els seus ingressos econòmics, i per aquest motiu ha augmentat la demanda de beques pels casals que, a banda de la seva funció socioeducativa, garanteixen que els infants i adolescents que hi assisteixen tinguin garantit un àpat de qualitat al dia. El fet que enguany tramitació dels ajuts s’ha pogut fer a través de la Seu Electrònica ha facilitat també l’augment de sol·licituds i ha permès als serveis socials detectar noves necessitats.