ràcies a l’anticipació de sanejaments a conseqüència de la crisi de la COVID-19 en el primer trimestre de l’any, el benefici del Grup BBVA en el segon trimestre de 2020 ha estat de 636 milions d’euros, duplicant el resultat ordinari obtingut entre gener i març. Tot això, després d’haver realitzat en el segon trimestre dotacions extraordinàries de 644 milions d’euros relacionades amb la pandèmia. El marge net de BBVA creix en el segon trimestre un 17,6% interanual a tipus de canvi constants. En el conjunt del semestre, el benefici atribuït sense extraordinaris va ser de 928 milions d’euros (-57,8% interanual en euros constants). Incloent la deterioració del fons de comerç dels EUA realitzat en el primer trimestre de l’any, BBVA va registrar unes pèrdues de 1.157 milions entre gener i juny.
“Els resultats de BBVA entre gener i juny demostren la fortalesa en el benefici abans de provisions o marge net, que ha permès fer front a sanejaments i provisions per afrontar l’impacte de la pandèmia. A més, el control de les despeses d’explotació ha permès millorar la ràtio d’eficiència en 3,89 punts percentuals en els primers sis mesos de l’any”, diuen des de l’entitat financera.
menys activitat minorista
El marge d’interessos va avançar un 2% interanual en el segon trimestre a tipus de canvi constants (-9,8% a tipus de canvi corrents) fins als 4.097 milions d’euros. En el conjunt del semestre, el marge d’interessos va arribar als 8.653 milions d’euros, un 4,5% més en termes constants, en enfront del mateix període de l’any anterior (-3,2% a tipus de canvi corrents). Les comissions netes es van veure afectades per una menor activitat minorista, especialment en targetes, derivada del confinament per la pandèmia. El Grup BBVA va obtenir 1.043 milions d’euros en concepte de comissions netes en el segon trimestre de l’any, un 9,5% menys en termes constants (-16,9% en termes corrents). Entre gener i juny les comissions netes van arribar als 2.301 milions (1,7% en constants, -6,8% en corrents).
L’entitat destaca el bon comportament dels resultats d’operacions financeres (ROF), que van avançar en termes interanuals un 135,1% en el semestre a tipus de canvi constants (+104.1% en euros corrents), fonamentalment gràcies als guanys per cobertures de tipus de canvi i a l’increment en els resultats generals en quasi totes les àrees de negoci.
El marge brut va arribar als 5.561 milions d’euros en el segon trimestre, la qual cosa suposa un avanç del 6,1% interanual en termes constants (-5,7% en corrents). En el conjunt del semestre, aquesta partida va avançar un 8,8% en constants (+0,8% en corrents) fins als 12.045 milions d’euros).
despeses d’explotació
Durant el segon trimestre es va produir una forta contenció de les despeses d’explotació fins als 2.594 milions d’euros, que suposa una caiguda del 4,9% a tipus constants (-12,1% a tipus corrents) respecte a un any abans. En el conjunt del semestre, les despeses d’explotació van decréixer un -1,5% en euros constants (-6,2% en corrents), fins als 5.512 milions, enfront d’una inflació mitjana del 4,7% en els últims dotze mesos. Aquesta contenció de les despeses d’explotació i la positiva evolució dels ingressos de caràcter recurrent van permetre mantenir les “mandíbules” operatives en positiu.
El marge net va arribar als 2.967 milions d’euros en el segon trimestre, la qual cosa suposa un increment del 17,6% interanual a tipus de canvi constants (+0,7% en corrents). Aquest creixement s’explica per la bona evolució del marge d’interessos i dels ROF, així com pel descens de les despeses d’explotació.
El benefici atribuït al segon trimestre va ascendir a 636 milions d’euros, un -40,5% menys interanual a tipus de canvi constants (-49,5% en corrents), després d’incorporar les dotacions relacionades amb la pandèmia (644 milions d’euros: 576 milions en sanejaments i 68 milions en provisions). Aquest resultat és un 118% superior al benefici atribuït del primer trimestre de 2020, excloent el deteriorament del fons de comerç dels EUA. En el compte acumulat del primer semestre, el BBVA va obtenir un benefici atribuït de 928 milions d’euros sense tenir en compte el mencionat deteriorament (-57,8% en constants, -62% en corrents). Incloent aquest impacte (-2.084 milions d’euros), el resultat atribuït dels sis primers mesos ascendeix a -1.157 milions d’euros.