BVA Research, el prestigiós servei d’estudis de BBVA, augura que el PIB català pot desplomar-se fins a un 12% aquest any 2020 i que entre aquest any i el que ve es podrien perdre fins a 110.000 llocs de treball. Són dades pitjors que les darreres previsions i que són fruit de la complicada situació que estan provocant els rebrots de la Covid-19. Així consta en l’informe “Situació Catalunya”, presentat aquest matí per l’economista en cap per a Espanya i Portugal de BBVA Research, Miguel Cardoso, que ha vaticinat que, per contra, l’economia catalana podria repuntar un 7,4% l’any que ve. No obstant això, en acabar el 2021 el PIB català se situarà encara al voltant del 5% per sota del nivell assolit el 2019, previ a la crisis sanitària.
BBVA Research ha empitjorat les seves previsions per a Catalunya per al 2020 en allargar-se més del previst el confinament per la pandèmia de la Covid-19, el que va erosionar especialment sectors com el turístic, de gran importància a Catalunya. Cardoso ha assegurat que aquestes previsions no inclouen específicament les noves restriccions de mobilitat adoptades a l’àrea metropolitana per contenir la pandèmia, que presumeix que seran curtes, però “si aquesta situació s’allarga en el temps això seria un “biaix a la baixa” en les previsions del PIB, ha alertat.
Pel que fa a l’ocupació, Cardoso ha assegurat que podria caure un 4% aquest any i destruir uns 110.000 llocs de treball entre aquest exercici i el que ve, de manera que la taxa d’atur seria del 14,6% el 2020 i del 14,4% el 2021.
nivell d’incertessa
“Dins del drama (d’aquestes xifres), és un avanç respecte a anteriors crisi”, ha assegurat Cardoso, que ha destacat que els ERTOs estan impedint per ara més destrucció d’ocupació. Amb tot, ha apuntat que encara existeix un “elevat grau d’incertesa de la població sobre la seva situació laboral”.
L’economista estima que un 20% de les persones que van estar o estan encara immerses en un ERTO a Catalunya acabaran en la desocupació, i ha apuntat que a partir del 30 de setembre caldria “replantejar-se” si ha de seguir sufragant uns ERTOs en empreses que no puguin ser viables o bé si és possible “redirigir” aquests recursos cap a la “formació” o “subsidis”.
BBVA Research estima que durant l’etapa de confinament per la pandèmia i de les posteriors restriccions per evitar l’expansió de la Covid-19 l’activitat va poder caure entre un 30 i un 50% a Catalunya, i assumeix que l’afectació de la crisi serà més intensa aquest any en aquesta comunitat que al conjunt d’Espanya, pel major pes turístic de Catalunya, principalment. En termes de despesa, Cardoso ha assegurat que en el primer semestre del l’any la despesa de les famílies catalanes va caure entre un 25 i un 30%, i que en el segon semestre la despesa pot créixer un 20%, de manera que “es recuperarien dues terceres parts d’aquesta despesa”. Ha afagit que la recuperació de la despesa ha estat “bastant més intensa” del que es podia esperar, però la incertesa sobre el futur laboral és un factor clau, segons ell.
Tot i això, ha avisat que sectors com el turístic poden patir un major impacte, ja que van suportar una aturada de l’activitat d’entre el 90 i el 100% en els mesos més complicats de la pandèmia i, si la temporada estival no és bona, “això pot tenir conseqüències importants” d’aquí un temps, ha avisat.
La recuperació del turisme estranger, que aporta el 9% del PIB català, el grau de control o no de la pandèmia o l’alt nivell de deute de Catalunya, que condiciona polítiques d’estímuls més agressives, són alguns factors de risc que aprecia BBVA.
B