Un paper amb la seva fotografia i descripció (34 anys, 1,80 metres d’alçada, 82 quilos) resta enganxat d’un pal elèctric situat just en el punt on va trobar-se el seu vehicle. Va ser un veí de la zona, la urbanització Les Marines, situada a uns 3 quilòmetres al sud de Sant Llorenç Savall (al nord de la comarca) qui va alertar la policia de l’existència de l’automòbil, que feia aproximadament una setmana que no es movia d’allà. Una circumstància estranya tenint en compte l’aïllament d’aquesta àrea residencial ubicada a tocar de la natura.
El cotxe d’en Melchor Roldán Vega, terrassenc desaparegut el passat 9 de juny, va trobar-se on s’acaba l’asfalt del carrer del Camí del Davi, a dalt de tot de la urbanització, i on comença un camí de bosc, geogràficament entremig de les valls de Mur i Horta. En aquest lloc concret, dissabte al matí, va establir-se el centre d’operacions des d’on Bombers de la Generalitat van coordinar la quarta cerca a la zona per trobar pistes del jove
En aquesta ocasió, l’Ajuntament de Terrassa va impulsar el dispositiu després de mantenir una reunió amb els familiars del desaparegut, i per donar una continuïtat a la investigació duta a terme fins ara per la Policia Municipal i els Mossos.
TROBADA
Les 8.30 del matí era l’hora prevista de reunió i puntuals van anar arribant, a l’entrada de Les Marines, bombers de diferents parcs (Terrassa, Matadepera, Rubí, Sabadell, Castellar del Vallès…), voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADFs) del Vallès Occidental, així com familiars directes (entre ells, els pares i la parella de Roldán), a més d’amics del desaparegut.
En total, més de cinquanta persones van participar en la batuda, que va abraçar un radi més extens que en operatius precedents.
Melchor Roldán va desaparèixer el passat 9 de juny. Segons fonts pròximes al cas, és veí del barri d’Ègara, a prop de Sant Llorenç, per on sol moure’s. Viu des de fa anys amb la seva parella i no té fills. El dia que es va deixar de saber d’ell, va sortir de casa amb uns pantalons blau marí de treball, samarreta de màniga llarga i unes sabates de seguretat. Però no va arribar a la feina. Se sap que va treure diners en un caixer automàtic pròxim al seu lloc de residència i que el seu vehicle va aparèixer a Sant Llorenç Savall. La pista d’en Melchor es va perdre aquella matinada a Les Marines. Familiars de Roldán el descriuen com un “bon noi, alegre, treballador i a qui agraden els gossos”.
organització
“En aquest tipus de recerques sempre ens ajustem a les característiques de la persona. Sabem, per exemple, que ell habitualment no és de caminar massa, de manera que ja d’entrada vam tancar una mica l’àrea on buscar-lo entorn d’on va aparèixer el cotxe”, va comentar Joaquim Nonó, el bomber que va coordinar l’operatiu.
Al punt central de l’actuació, un mapa enganxat en un vehicle de Bombers va servir per traçar les 21 rutes pel bosc que els grups de voluntaris van recórrer al llarg del matí cercant possibles pistes.
El nombre de membres de cada grup era variable. Va oscil·lar entre les dues i les nou persones, dividides per afinitats (un grup de familiars, un altre d’ADFs, un de bombers del mateix parc…), que van anar progressivament dirigint-se a l’itinerari que se’ls havia encarregat. Als grups menys experimentats i coneixedors del terreny, els acompanyava en tot cas un bomber.
Cada grup disposava a més d’un localitzador que permetia al centre d’operacions saber en qualsevol moment per on passava i si hi havia alguna novetat.
En un operatiu com aquest, desplegat en plena àrea forestal, cada mirada més o menys intensa al sotabosc, entre les branques dels arbres, o al terreny que descendeix o puja del camí principal… cada mirada a rieres i torrents… compta. I si la mirada és fructífera pot servir per trobar aquell objecte personal o potser aquella peça de roba que permeti encaixar més clarament el puzzle del cas irresolt. “Realment és com trobar una agulla en un paller -va apuntar en Joaquim Nonó, coordinador de la recerca-, però de vegades dona resultats”.
Per regla general, els voluntaris tornaven de la ruta que se’ls havia assignat entre una hora i mitja, i dues hores després d’haver començat la marxa, tot i que hi va haver itineraris que van allargar-se fins a tres hores. Diversos grups van iniciar una segona ruta un cop acabada la primera. La majoria dels recorreguts van ser a peu, encara que en alguns itineraris, Bombers i ADF van pujar amb els seus vehicles fins a determinats punts del trajecte.
“Un cop que els grups han desenvolupat la recerca extensiva pel territori fixat, hi hem volgut afegir la part intuïtiva, i hem convidat els voluntaris a buscar amb encara més intensitat allà on intuïtivament poden pensar que hi pot haver alguna pista”, va indicar Nonó.
Infructuós
I entre les anades i les vingudes dels grups, la sensació del coordinador dels Bombers, per l’experiència acumulada i pels rastreigs previs, era que res d’en Melchor trobarien allà. Nonó va recordar que l’àrea ja l’havia pentinat la unitat canina dels Mossos d’Esquadra, que hi van passar gossos de venteig (aquells que busquen l’olor humana que es troba en l’aire, sense seguir el rastre de cap persona en concret) i de rastreig (que segueixen el rastre d’una persona des d’un punt de partida fins a un punt final, donant-los una peça de roba seva).
El coordinador dels Bombers no va errar i la recerca va esdevenir infructuosa, ja que no es va trobar cap pista de l’egarenc. L’operatiu va desfer-se a les 14.22 hores, unes sis hores després que comencés.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, es va desplaçar fins a la urbanització Les Marines per donar suport a la família. Qualsevol persona que tingui alguna pista sobre Melchor Roldán pot trucar al telèfon d’emergències 112.