a ciutat ha presentat en dos dies dues iniciatives per lluitar contra el canvi climàtic. MútuaTerrassa signava aquest dijous l’acord de voluntats per implantar accions per a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i ahir l’Ajuntament presentava un nou servei mediambiental únic a tot el món, segons els mateixos promotors, l’administració municipal, la UPC i l’empresa de vehicles Reby.
Es tracta d’un servei de mobilitat de patinets i bicicletes elèctriques que incorpora uns sensors capaços de mesurar el nivell de contaminació atmosfèrica.
L’objectiu final és que l’Ajuntament pugui tenir dades en temps real dels índexs de la qualitat de l’aire, fet que comporta que siguin els mateixos usuaris del transport els que amb els seus trajectes es podrà elaborar un mapa i aplicar les polítiques que afavoreixen viure en una ciutat més sostenible.
El sistema tecnològic per fer possible aquest mapa mediambiental ha estat desenvolupat amb un acord amb l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’escola ha treballat conjuntament amb l’empresa Reby, que té com activitat el disseny i la fabricació dels vehicles sostenibles i innovadors.
Pioner al món
El Raval, davant de l’Ajuntament, va ser el punt de trobada per explicar el nou servei i observar el model dels vehicles de la nova flota. L’acte va comptar amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el representant de l’ETSETB, Eduard Alarcón i la representant de l’empresa Cristina Castillo. També van participar el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero i la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. I junt amb ells un seguit de tècnics, la qual cosa va generar una gran expectació entre la gent que caminava per cor de la ciutat.
Ballart va subratllar que el nou servei de mobilitat mediambiental és molt important per la ciutat. “És un projecte pioner al món perquè no hi ha cap ciutat fins ara en la que un servei públic de patinets i bicicletes elèctriques incorpori sensors per mesurar la contaminació. Són vehicles, per tant, que tenen un valor afegit i que ens permetran confeccionar un mapa sobre la contaminació”.
L’alcalde va destacar també que s’inscriu en l’aposta de l’Ajuntament en la lluita contra l’emergència climàtica i que encaixa perfectament en el seguit d’accions que es fan per un model de ciutat sostenible. “És una acció més que se suma a fomentar el transport públic com l’autobús, la bicicleta i el patinet i les ordenances que es van fent per regular el vehicle alternatiu al cotxe privat”. Ballart es va mostrar molt satisfet de ser partícep de l’experiència innovadora de la UPC. En aquest sentit, Eduard Alarcón, representant de l’ETSETB de la UPC, va elogiar el suport de l’Ajuntament en tirar endavant un nou model de control mediambiental desenvolupat al laboratori de la Politècnica. “Terrassa és la primera ciutat del món -va reiterar- que s’embarca en una flota mòbil de patinets i bicicletes amb sensors per mesurar la qualitat de l’aire. De moment, coneixem alguns precedents com, per exemple, a Suïssa on es van incorporar sensors per aquesta funció als vehicles de recollida d’escombraries. I a la ciutat de Boston ho van fer el mateix amb els taxis elèctrics però Terrassa és la primera que ho aplica en un servei públic de patinets i bicicletes”.
Alarcón va subratllar que el sistema tecnològic no ha estat senzill. “Han estat dos anys de treball i ara transferim el coneixement científic a la ciutat de Terrassa”. El representant de la UPC va assenyalar que, de moment, s’han implantat 20 sensors i que, progressivament, s’ampliarà aquest nombre. Així mateix va celebrar la suma d’esforços. “La UPC ha liderat el projecte però l’Ajuntament i l’empresa Reby eren indispensables per la seva aplicació”. Des de l’empresa Cristina Castillo, també es va mostrar complaguda pel nou projecte al qual va qualificar de “pioner, innovador i social”. En aquesta línia Castillo va dir que, fins ara, han dissenyat i fabricat patinets i bicicletes del mateix estil per a nou citats diferents però sense sensors i sense intermitents (els patinets de Reby en tenen). Castillo va explicar també que estaven contents que el servei de mobilitat i control mediambiental hagi comptat amb la col·laboració de Fupar, que s’ha encarregat del muntatge dels vehicles.
Aliances
L’empresa Reby ja és coneguda al Vallès Occidental. A mitjans de febrer, aquesta “startup”, que crea i fabrica patinets elèctrics, va llançar a Sant Cugat un servei pilot de lloguer d’aquests vehicles. Simultàniament també ho va fer a Barcelona. L’objectiu era oferir un mitjà de transport no contaminant i segur, i al mateix temps educar a l’usuari a l’hora d’usar el patinet elèctric en les zones condicionades per això.
Pel seu desenvolupament tecnològic, Reby té com un dels seus aliats al professor universitari Eduardo Alarcón, de l’ETSETB de la UPC. Amb ell han iniciat el desenvolupament d’una sèrie de patents orientades a millor la seguretat viària i reduir la contaminació.
El nou servei públic està integrat per 200 patinets i 50 bicicletes. El desenvolupament de la tecnologia ha estat a càrrec de l’Escola Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de la UPC
El disseny, fabricació i cessió dels vehicles correspon a Reby, una empresa que opera a diferents ciutats, entre elles Barcelona. Els vehicles incorporen un sistema per recollir dades del medi ambient