Terrassa

Salut reacciona per l’augment de brots i crea la figura del “gestor”

La figura del “gestor” en l’àmbit més comercial, especialment en el món bancari, és la fórmula que ha triat el departament de Salut per intentar recompondre la situació derivada per l’important increment de brots de la Covid-19. Després de moltes crítiques rebudes des de les administracions locals, la Generalitat va anunciar ahir canvis per redreçar una situació que està generant una gran preocupació en bona part de la societat. LaGeneralitat preveu incorporar progressivament i en funció dels brots que es vagin produint a uns 500 “gestors” de la Covid-19 a l’atenció primària per atendre les persones sospitoses de patir coronavirus, oferir informació i ajudar a establir els seus contactes ràpidament.

Amb la incorporació d’aquests mig miler de gestors, el total de persones dedicades a rastrejar contactes de persones positives seran 815 a tot Catalunya, entre epidemiòlegs rastrejadors i els denominats escoltes, que es troben en una central de trucades i comproven de tant en tant si l’aïllament en casa es fa correctament.

Així, actualment hi ha 80 rastrejadors epidemiòlegs en plantilla als que s’han incorporat 65 més en les últimes setmanes i als quals s’han de sumar 50 més procedents d’altres àmbits sanitaris.

A tots aquests se sumen ara els 500 “gestors Covid” i altres 120, els anomenats ‘scouts’, que formen part del centre de trucades d’una filial de Ferrovial de la qual, de moment, no s’ha prescindit a l’espera de trobar la fórmula més idònia, ha indicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquests ‘scouts’ procedeixen a fer trucades a contactes ja identificats i actualment realitzen unes 1.700 trucades al dia a uns 13.000 contactes, segons dades facilitades per la consellera.

descarregar feina

Els “gestors Covid” es posaran en marxa en els pròxims dies i el seu treball servirà perquè els serveis assistencials es dediquin a la seva tasca principal, atendre els malalts, i no tant a recollir dades dels contactes de les persones positives o informar-los dels drets laborals que tenen quan estan malalts, ha indicat el coordinador de la Unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Tot aquest circuit treballarà, segons preveu el departament de Salut, amb un sistema informàtic en què s’han anat integrant diverses bases de dades i al que ara s’ha afegit “intel·ligència epidemiològica”, que permetrà als sospitosos de tenir Covid-19 facilitar directament els seus contactes si es confirma el positiu amb la prova PCR, ha precisat el director de la Unitat. “Hem reforçat la xarxa de vigilància epidemiològica i el que plantegem és que mig miler de persones es reorganitzin dins de l’àmbit de l’atenció primària. També posem en marxa una eina tecnològica que conviurà amb tot el nostre sistema”, ha resumit la consellera Vergés.

reacció d’infermeria

Després de l’anunci de Salut, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha exigit “que es reconsideri el model i es contractin més infermeres per a realitzar aquesta tasca directament i íntegra als CAPs”. L’organització ha recordat que la Conselleria va anunciar que revertiria el contracte amb Ferrovial i, lluny d’això, “posa a 500 dels seus administratius a recollir dades per passar-les a una mena de call center externalitzat on no hi ha professionals sanitaris”. “És imprescindible fer aquest rastreig i seguiment de casos per poder contenir la transmissió del virus” confirmen des de SATSE, però matitzen que “no es tracta només de fer un llistat i trucades, és qüestió de contactar amb les persones, informar i poder donar resposta als dubtes que se’ls hi plantejaran en aquestes persones”.

D’altra banda, Catalunya ha registrat durant les últimes 24 hores 1.293 nous positius de Covid-19, dels quals 178 corresponen a la comarca del Segrià, i 123 a l’Hospitalet de Llobregat, segons les dades difoses ahir pel Departament de Salut. La regió sanitària de Barcelona ciutat és, però, la que concentra el major nombre de nous contagis, amb 372 casos nous diagnosticats en les últimes 24 hores.

To Top