Amb la història del Matito jaient sota una olivera i feliç perquè espera declarar l’amor a la seva estimada va començar ahir a la tarda al CEM, Escola de Música i Grau Professional, al Vapor Gran, el Festival Didó 2020. La companyia encarregada de fer els honors de l’estrena, entre l’atenta mirada dels infants per damunt de la preceptiva mascareta, va ser Matito titelles & Arturo Gaya, amb l’espectacle “Matito i la grandíssima roda de fira”.
L’espectacle d’ahir va ser la inauguració d’un festival que la ciutat ha recuperat després d’un any d’absència. La nova edició preserva l’essència de la música i les titelles però té novetats respecte a les primeres que es van portar a terme. La primera és que s’ha avançat en el calendari (es feia sempre al setembre) i la segona és que arribarà a tots els districtes de la ciutat per mitjà de les biblioteques.
I cal afegir una tercera novetat important. A partir d’ara, si suma la regidoria de Cultura i Terrassa Arts Escèniques. I això ha fet que el festival obri portes a nous projectes, com la creació d’una residència artística. Això vol dir donar aixopluc a una companyia perquè pugui portar endavant la seva proposta i l’estreni en el mateix festival. La companyia que trencarà el gel és Sambach, de Pol Oñate i Francesc Guzmán. Ambdós tenen previst estrenar el seu nou espectacle en l’edició de 2021 que, si tot va bé, es faria de nou al setembre. Bones perspectives, doncs, per un festival que es reprèn pel gaudi de la mainada, acompanyada de familiars, malgrat la situació per la Covid-19.
Dèiem a l’inici que la música i les titelles arribaran enguany als districtes i concretament a les biblioteques. Així, el cartell d’espectacles continuarà el dilluns amb la companyia Planeta Estel que presentarà “Planeta blau” a la BCT a partir de les 18.30 de la tarda. Després el festival donarà visibilitat a El dit al nas i el seu espectacle “Cançons de plaça i cantonada” (dimarts, Bd3 i divendres, Bd4). Segueix la companyia Xip Xap Teatre amb “Els músics de Bremen” (dimecres, Bd2) i “La veritable història dels 3 porquets” (dijous, Bd6). Els mateixos dies i llocs oferiran tallers al matí.
La presentació del Festival Didó es va fer fa uns dies al CEM, Escola de Música i Grau Professional, amb l’assistència de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, i el director del festival, Ramon Rius, entre altres responsables artístics. Boladeras i Rius es van mostrar satisfets per iniciar una nova aliança i es van mostrar confiats que la proposta es consolidi i es pugui convertir en un referent en l’art de la música i de les titelles. Cal dir que el festival pren el nom d’un terrassenc, Ezequiel Vigués -de sobrenom Didó- que va ser un titellaire destacat en la seva època. De fet, Terrassa el recorda amb el nom de la plaça al costat de l’Institut del Teatre.
El Festival Didó de Titelles s’allargarà fins al pròxim divendres, dia 24 de juliol.