La proposta de l’empresa egarenca AEInnova ha estat guardonada amb el primer premi BBVA a la innovació en sostenibilitat mediambiental, que convoquen i coorganitzen de forma conjunta BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC).
El jurat ha concedit el reconeixement a la companyia per ser “un projecte innovador, que contribueix a la circularitat de l’economia, aplicable i amb impacte al sector industrial i nascut de la investigació universitària”.
AEInnova ha desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual i convertir-la en energia neta, amb dues línies d’actuació; la millora de l’eficiència energètica de la indústria, convertint la calor en electricitat; i la creació d’uns sensors industrials alimentats per calor residual i que no necessiten bateries. El primer premi té una dotació de 10 mil euros.
AEInnova és de fet una “spin-off” del departament de microelectrònica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que en els seus cinc anys de vida ha estat reconeguda amb diversos premis internacionals per la seva tecnologia i per l’enfocament cap a la mitigació de l’impacte del canvi climàtic.
La companyia va desenvolupar un primer pilot l’any 2015 que va permetre recuperar calor d’una xemeneia del taller de pintures de Seat Martorell. En l’actualitat, AEInnova compagina la realització de diferents projectes de recerca europeus amb altres projectes per a importants empreses, seguint l’objectiu de de capturar la calor dels processos i utilitzar l’energia recuperada per reintroduir-la a la xarxa elèctrica i per alimentar sensors industrials.
El segon premi, dotat amb 5 mil euros, ha recaigut en l’empresa Faixamata (amb seu a la província de Lleida), pel seu sistema de gestió de purins, que en redueix l’impacte ambiental, fent que el residu es converteixi en recurs.
shotl, finalista
L’empresa santcugatenca Shotl ha estat una de les cinc finalistes del guardó (juntament amb Síner i Worldcoo). Shotl és una “startup” creada l’any 2017, que ofereix una plataforma de mobilitat consistent en dues aplicacions de mòbil i un sistema central, per implentar i operar serveis de transport col·lectiu a demanda en temps real, combinant tecnologia, algoritme, coneixement i suport tècnic.
En aquesta primera edició, el premi BBVA a la innovació en sostenibilitat mediambiental ha rebut una seixantena de projectes procedents de pimes amb seu a Catalunya, que han desenvolupat un projecte o un procés sostenible amb almenys un any en funcionament.
El premi es va posar en marxa a finals de l’any passat, però a causa de la Covid-19, fins ara no se n’havien donat a conèixer les empreses finalistes.
L’objectiu del guardó és promoure la innovació i la sostenibilitat en l’àmbit empresarial, en resposta a les necessitats actuals, per millorar el benestar de les persones i l’estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar entre la societat els valors del respecte pel medi ambient.
El premi ha comptat amb la col·laboració, entre d’altres, de la patronal terrassenca Cecot. El seu president, Antoni Abad, n’ha estat un dels membres del jurat.