El Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana va presentar ahir davant l’Ajuntament una bateria de reivindicacions per incloure-les al pla de xoc en el qual treballa el Consistori per fer front a la nova situació sanitària, social i econòmica arran de la Covid-19. Es tracta de propostes de caràcter social i dirigides als col·lectius més vulnerables en diferents àmbits, com el sanitari, l’habitatge, els subministraments bàsics, la dependència, la gent gran, l’economia social o el feminisme.
La plataforma vol ser “propositiva i no instal·lar-nos en la queixa”, van afirmar els seus membres, qui van recordar que en els últims dos anys s’han reunit un parell de cops amb l’equip de govern per tractar les seves reivindicacions “sense cap resposta i accions efectives i clares”. I adverteixen amb preocupació que la crisi del coronavirus “ha aconseguit destapar, de forma oberta, les vergonyes d’un sistema que no creu amb els valors humans ni amb els drets, i per tant la situació encara s’ha agreujat més, sobretot pels col·lectius més vulnerables”.
Quant a les reivindicacions presentades a l’Ajuntament perquè les incorpori al pla municipal de xoc, en matèria d’habitatge el Consell d’Entitats demana un Pacte de Ciutat que desenvolupi un protocol propi que paralitzi de forma indefinida tots els desnonaments que afectin col·lectius vulnerables o l’obligació de garantir la immediatesa de l’adjudicació de l’habitatge d’emergència social el cas de les unitats de convivència amb infants a càrrec seu, entre d’altres moltes mesures.
dret d’accés
El dret d’accés a l’aigua és un altre dels apartats inclosos a aquesta bateria de propostes. Demana el Consell d’Entitats al Consistori la posada en marxa d’una campanya informativa sota el lema “Cap llar sense aigua!” per informar a la ciutadania sobre els ajuts i serveis disponibles. En aquest sentit, la plataforma reclama que es faci difusió dels criteris i requisits per acollir-se a la rebaixa tarifària per aquest any que es va anunciar amb motiu de la Covid-19 i que s’apliqui cost zero sobre el cànon de l’aigua a les llars que tenen reconeguda la tarifa social de l’aigua i que no superen el primer tram de consum. També reclamen ampliar els col·lectius que es puguin beneficiar de la tarifa social.
A més, insten al Consistori a fer un estudi sobre la viabilitat d’aplicar a la ciutat el mínim vital d’aigua a les llars on habiten famílies vulnerables (cent litres per persona i dia) i que cal revisar, actualitzar i millorar la normativa que regula la instal·lació de comptadors provisionals i solidaris d’aigua.
El dret d’accés a l’energia és una altra de les peticions que el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana va presentar ahir. I ho va fer després de denunciar “talls de llum i canvi de contractes sense permís” o “mala praxi” per part d’algunes companyies elèctriques que “actuen de forma irresponsable”.
El dret a una assistència digna a la gent gran (demanen dades concretes sobre la situació actual de les residències a la ciutat); a la sanitat pública de qualitat (van expressar el seu neguit sobre com es gestionaran les llistes d’espera, que amb la crisi sanitària han augmentat) o a una economia social i solidària son altres de les reivindicacions plantejades a l’Ajuntament.