La ciutat compte des de dimarts amb la primera línia d’autobús a demanda, la L12 Flex, que connecta el barri de Can Palet de Vista Alegre amb el Centre. Es tracta d’una prova pilot de tres mesos que Tmesa, empresa que gestiona el servei de bus a Terrassa, ha posat en marxa en el marc del projecte europeu Galileu, en el que participa l’Associació de Municipis de la Mobilitat i el Transport (Amtu). L’alcalde, Jordi Ballart, acompanyat per la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, va visitar ahir al matí el microbús de 28 places que cobreix la nova línia, a la parada situada al CAP Rambla.
Durant la visita, el mateix alcalde va fer una simulació de reserva de la L12 Flex a través de la nova aplicació mòbil Nemi. També es pot sol·licitar el servei trucant al telèfon 900 696 566.
Balllart i Melgares van estar acompanyats pel director tècnic de l’Amtu, Carles Labraña; el gerent de Tmesa, Rafael Cortés; i el president i vicepresident de l’AVV de Can Palet de Vista Alegre, Raúl Jiménez i Daniel Utges, respectivament.
Ballart va afirmar que la prova pilot es porta a terme en Can Palet de Vista Alegre pels “problemes de connexió que presenta” aquest barri “a causa de la seva tipologia, amb poca població i allunyada” del centre de la ciutat. De fet, la nova línia respon a una reivindicació històrica del sector per millorar la seva connexió amb transport públic.
altres barris
L’alcalde, que va destacar que aquesta nova línia de bus aconseguirà una “mobilitat més sostenible”, va desitjar que la iniciativa funcioni i poder portar-la a terme també “a altres barris de la ciutat que es troben en la mateixa situació que Can Palet de Vista Alegre”.
Per la seva banda, Labraña es va referir a aquesta prova pilot com a fruit “d’un treball conjunt” entre l’Amtu i l’Ajuntament i va afirmar que “millorarà l’eficàcia i la sostenibilitat del servei”. El també responsable d’Estudis i Projectes de l’Amtu va afegir que des de dimarts, quan va entrar en marxa la nova configuració del servei, l’L12 Flex “ha augmentat un 60% l’oferta d’expedicions, cosa que representa una gran millora”. Així mateix, des del primer dia de funcionament, dimarts, el servei ja ha comptabilitzat 83 passatgers. De les reserves fetes, 35 s’han fet per telèfon, i 42 a través de l’aplicació.
Des de l’entitat veïnal de Can Palet de Vista Alegre, Raúl Jiménez va afirmar que aquesta prova pilot, que “estem demanant des de 2017, és un principi” per donar resposta a “una reivindicació històrica” per millorar la connexió del barri amb transport públic. “Ara el que necessitem és que el bus entri dins del barri”, va demanar.
El funcionament a demanda permetrà que el servei sigui més flexible i s’adapti a les necessitats reals de mobilitat dels veïns. A més d’ampliar el seu servei fins a un 60%, la L12 Flex donarà per primera vegada servei els dissabtes al matí, de 9 a 14 h. La resta de la línia L12 que connecta el Centre i el ba-
rri de Can Gonteres mantindrà el servei regular actual, amb les mateixes expedicions que fa ara, i passarà a denominar-se L13.
Les reserves es poden realitzar amb una antelació màxima de 48 hores abans de l’hora en què se sol·liciti el servei i des de l’aplicació, quan s’acosti el moment del viatge, es confirmarà l’hora definitiva de recollida i d’arribada a la destinació. A més, amb l’app es podrà seguir la posició del bus en temps real quan es trobi de camí, ja que porta incorporat un geolocalitzador. La mateixa app també permet cancel·lar reserves i, des del centre de control, es restableix el servei segons les modificacions que hi hagin pogut haver.
La principal novetat de l’aplicació és que permet fer la reserva del servei fins 15 minuts abans, reserva que es materialitzarà sempre que coincideixi amb el recorregut a demanda que ja tingui previst fer el bus amb les peticions anteriors (fins 48 hores abans).