Terrassa era l’epicentre d’una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic intensiu de marihuana, anomenada “Clan Egara”. La setmana passada, va ser desarticulada en una operació realitzada pels Mossos d’Esquadra en la qual es van detenir un total de 27 persones, entre les quals hi ha els caps de l’organització. Nou d’ells ja hi han ingressat a presó.
La policia autonòmica va fer ahir balanç de l’operatiu i va donar a conèixer els detalls d’una organització que operava com un càrtel dedicat al tràfic de drogues i al blanqueig de capitals i que tenia capacitat per a produir anualment marihuana per un valor de sis milions d’euros. Segons les dades facilitades per Mossos, els agents que van participar en l’operació desenvolupada el 26 de juny van intervenir 230.000 euros en metàl·lic, divuit vehicles valorats en mig milió d’euros, diverses armes prohibides i material per a les plantacions de marihuana amb un valor d’un milió i mig d’euros. Es van fer 42 entrades i escorcolls i es van desarticular setze plantacions interiors de marihuana actives, vuit inactives i dos magatzems amb material per a la realització dels cultius. L’organització ha estat desarticulada completament i s’han intervingut els seus béns mobles i immobles, diners i s’hi ha destruït tot el material necessari per posar en funcionament i mantenir les plantacions.
L’operació va comptar amb la participació d’agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda, conjuntament amb les Unitats d’Investigació de les comissaries de Terrassa i Berga i l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regio policial Metropolitana Nord. Al dispositiu policial van participar 150 agents d’intervenció, 130 d’investigació i 64 inspectors i tècnics d’Endesa. La investigació va ser dirigida per la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa i es van realitzar 42 entrades i escorcoll a les localitats de Terrassa, Sabadell, Castellar, Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Cercs, Gironella, Casserres, Artés, El Terròs, Sant Salvador de Guardiola, Monistrol de Calders, Roda de Berà i la Bisbal del Penedès.
Aquesta investigació es va posar en marxa a finals de desembre de 2019, quan es va detectar l’existència d’una organització criminal dedicada al cultiu i tràfic intensiu de marihuana, anomenada “Clan Egara”. Funcionava com un càrtel on cadascun dels seus caps disposava de les seves plantacions, tot i que es donaven suport logístic i s’intercanviaven treballadors amb la finalitat de maximitzar els rendiments. Per justificar davant l’Agència Tributària que obtenien ingressos provinents d’activitats legals, es donaven d’alta a la Seguretat Social amb contractes entre els seus components i pagant-se part dels deutes que tenien a través de les nòmines.
El cultiu de la marihuana es feia a cases llogades o adquirides pels integrants de l’organització. Posteriorment l’entregaven a altres membres que la venien a compradors majoritàriament estrangers o a associacions cannàbiques que ja els pertanyien. Els caps de l’organització disposaven de diverses immobiliàries i empreses de construcció amb l’objectiu de blanquejar els abundosos ingressos que tenien, que utilitzaven per emetre factures falses i per comprar immobles que utilitzaven per llogar a testaferros i després posar en marxa les plantacions.
Els rols i les jerarquies de l’organització estaven perfectament definits. Alguns dels seus membres es dedicaven a cultivar els esqueixos de les plantes de marihuana, uns altres s’encarregaven de muntar les instal·lacions elèctriques i punxar la llum dels comptadors, una part cuidava de les plantacions i la resta feia les vendes.
En aquesta operació va participar també personal d’Endesa a causa de la quantitat de plantacions interiors que explotava l’organització, amb el frau elèctric que això suposa. En les 43 inspeccions realitzades, en 24 es va detectar defraudació del fluid elèctric, amb un consum equivalent al d’una població de 686 habitatges. Aquest procediment posa en perill els veïns dels edificis i les zones properes on es duen a terme les plantacions per les sobrecàrregues i la possibilitat de curtcircuits.