El tancament de les plantes de l’empresa Nissan a la província de Barcelona, que suposa la pèrdua de tres mil llocs directe de treball, i uns vint mil més d’indirectes (d’empreses proveïdores i depenents) serà, si finalment es produeix, un cop duríssim per a l’economia catalana. Les mobilitzacions dels treballadors, en vaga indefinida des del 24 de maig, estan generant una onada de solidaritat i suport que taahir es va fer present a Terrassa. Diverses organitzacions sindicals (CC OO, UGT), socials (FAVT, Moviment per les Pensions Dignes) i polítiques (PSC, Podem, ICV, IVE, EUCat, PSUC-Viu) van organitzar a la tarda una concentració davant l’Ajuntament, de suport a la vaga i demanant col·laborar amb la “caixa de resistència” que s’ha obert.
“Aquesta és l’única eina per fer eficaç aquesta lluita”, va dir Iván Saéz, membre de l’executiva d’intercentres de CC.OO. de Nissan. “Dels tres mil treballadors, uns 120 estem en vaga indefinida, i hem estat capaços d’aturar tota l’activitat. Ara estem en una lluita molt gran, en la que ens enfrontem a tot un Goliat. Des de l’any 2002 que Nissan està en una estratègia encaminada al tancament, comandada pel ‘chef’ Renault, que vol desviar la producció a altres plantes dels nostres veïns francesos. Aquesta és la realitat, i més enllà de la nostra lluita per salvar tres mil llocs de treball a les plantes de Nissan, n’hi ha molts milers d’altres empreses subcontractades”. Sáez va acabar afirmant que “no abaixarem els braços i expressant l’agraïment a tots els presents (unes seixanta persones).
José Maria Martínez, membre del PSUC-Viu, va introduir la lectura del manifest de les entitats convocants, que assenyala que els sindicats i els treballadors de Nissan “van intentar buscar acords, sense que la direcció mostrés cap intenció de compromís. I després es van mobilitzar fins que va començar la pandèmia. Nissan ha aprofitat la situació de confinament i la regulació de la plantilla per accelerar la seva decisió de tancar l’activitat”.
El manifest recorda que la vaga es va convocar per “neutralitzar l’objectiu de l’empresa, de complir amb els seus compromisos comercials amb Mercedes, desafectant de l’Erto per causa de la Covid-19 a la plantilla d’una línia de producció de Zona Franca i els centres de Sant Andreu i Montcada. Els piquets rotatius i la participació de la plantilla són tot un exemple de lluita i solidaritat obrera”. I exigeix a la Generalitat i al Govern central tots els esforços perquè Nissan “mantingui la seva activitat industrial i l’ocupació al nostre país, inclouent la derogació de l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors. Estan en joc 25 mil llocs de treball”.
PER LA DEROGACIÓ DE LA REFORMA
A l’ acte també va parlar una integrant de la Coordinadora de Treballadors de les Empreses Subcontractades i Proveïdores de Nissan, que va reivindica “els mateixos drets” que els treballadors directes. “Volem ser visibles”. Un altre orador va demanar la derogació de la reforma laboral del PP, “profundament injusta, que té molt a veure amb la situació, perquè permet l’aprovació dels ERO sense l’autorització de l’administració”.
Ahir, en la primera reunió, els sindicats van rebutjar negociar el tancament, en negar-se a signar l’inici del període de consultes, i l’empresa es va mostrar oberta a deixar fora de l’ERO unes 400 persones, les 300 del centre de R+D i a un altre centenar de l’àrea de compres.