El pròxim curs escolar 2020-21 a Catalunya començarà el 14 de setembre amb grups estables de convivència (més petits que les classes tradicionals), sense màscaretes, amb més de cinc mil nous professors i amb un pla de transformació digital de l’educació. Aquestes novetats sobre el curs vinent les van presentar ahir en roda la premsa els conseller d’Educació, Josep Bargalló; Salut, Alba Vergés; i Economia, Pere Aragonès. Així, Educació contractarà un mínim de cinc mil professors més per al pròxim curs, que es desenvoluparà en grups estables de convivència per prevenir contagis de la Covid-19; grups que han d’establir cada centre i que “modificarà la ràtio només en els casos en què sigui molt elevada”, va afirmar Bargalló.
En aquests grups estables de convivència no serà necessari mantenir metre i mig de distància de seguretat, ni usar mascareta perquè “es tracta de grups de convivència estables que faciliten la traçabilitat en cas de detectar algun cas”, va afirmar Vergès, tot i que sí hauran de prendre mesures de seguretat dels especialistes esporàdics, va afegir la consellera.
El vicepresident econòmic, Pere Aragonès, per la seva banda va anunciat que el Govern invertirà 370 milions d’euros en un pla “excepcional”, dels quals 234 es destinaran a contractar “un mínim de cinc mil professionals”, que seran docents i no docents, com auxiliars, tècnics d’educació especial, o fins i tot personal d’administració i serveis.
S’invertirà així mateix 103 milions d’euros més en un pla d’educació digital que accelerarà l’inicial, per donar resposta a “possibles confinaments” que, segons Bargalló, seran “esporàdics i molt localitzats” i “amb vista al futur”.
Necessitats
Educació ha comptabilitzat 140 alumnes sense mitjans tecnològics suficients per seguir una educació telemàtica i, en aquest sentit, Bargalló va assegurar que actuaran “de manera immediata” i a partir de tercer d’ESO començaran a dotar a tots els alumnes amb mitjans tecnològics.
Un total de 33 milions més es destinaran a prendre mesures de lluita contra la segregació escolar, segons el conseller, que va detallar que algunes d’elles tenen a veure amb activitats extraecolars, d’oci, o acompanyament, en un pla que s’executarà en dos o tres anys i que arrencarà a aquest proper curs.
Bargalló va assenyalar que la xifra de contractació de docents i els perfils professionals corresponents “es començaran a negociar amb els sindicats durant aquesta setmana”, ja que encara que les contractacions “es faran efectives a partir de l’1 de setembre, mesures com la durada dels contractes s’han de negociar encara”.
“Abans del proper dia 15 de juliol, sabrem les necessitats de personal que té cada centre educatiu” i en funció d’aquesta informació “podrem concretar quants professionals contractarem” per destinar-los als prop de cinc mil centres educatius públics i concertats catalans, i sobre aquests últims la dotació “serà en funció del que prevegi el concert”.
El conseller va aclarir que les ràtios “seran les mateixes”, però els centres tindran més dotació de personal per fer grups estables de convivència, el que a la pràctica “conformarà grups menys nombrosos d’alumnes” als quals “s’oferirà una atenció més personalitzada”.
La presencialitat serà “indiscutible per als ensenyaments obligatoris” i en el cas de la postobligatòria “pot haver-hi excepcions”, segons Bargalló, que va citar casos com alguns cicles de FP, on en alguns moments el curs “pot ser híbrid”.
Bargalló va matisar la utilització d’espais fora del centre educatiu que s’havia plantejat setmanes abans, per evitar el contacte entre nens a les escoles, i va aclarir que “si es fa, serà molt puntual”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa va comunicar recentment en una reunió amb Bargalló que buscarà espais alternatius per oferir als centres que ho requereixin per començar el nou curs escolar.
Finalment, Vergés va apel·lar a les “bones mesures organitzatives” a les escoles per “no estar generant mútiples contactes” i “poder fer una organització àgil en cas de detectar alguns casos per tallar cadenes de transició”.