El ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar dijous una moció que reclama la necessitat d’un Pacte d’Estat pel dret a l’habitatge. El text va rebre el suport de l’equip de govern (integrat pel PSC i ECP), Cs, VR i AUP, mentre que ERC es va abstenir. Segons la moció, la situació anterior a la crisi provocada per la Covid-19 era preocupant en matèria d’habitatge, derivada de les diferents polítiques impulsades durant els últims 40 anys, especialment de la gestió duta a terme durant l’anterior crisi immobiliària. I ara s’ha vist agreujada per la crisi sanitària. Els consistoris s’han vist obligats a aplicar polítiques públiques de contenció durant l’estat d’alarma i també durant la desescalada.
Afrontar l’emergència de l’habitatge com una oportunitat per a l’impuls d’una economia sostenible requereix treballar en un gran Pacte d’Estat de caràcter estructural i amb horitzons a llarg termini que impliqui totes les administracions públiques i les organitzacions socials.
Per aquest motiu, el ple va acordar instar la cooperació entre totes les administracions públiques per fer front a la crisi de l’habitatge post Covid-19 i fer tots els esforços possibles per a garantir el dret a l’habitatge mitjançant un Pacte d’Estat pel Dret a l’Habitatge; i demanar que aquest pacte contempli tot un seguit de mesures, com ara impulsar l’habitatge com a sector estratègic per a la recuperació econòmica, la cohesió social i la lluita contra el canvi climàtic; aplicar una nova moratòria per a desnonaments i una nova pròrroga automàtica dels contractes de lloguer, de com a mínim sis mesos; iniciar una reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació; i impulsar la rehabilitació energètica i d’accessibilitat del parc d’habitatges, entre d’altres.
El ple també va donar llum verda, en aquest cas per unanimitat i després de ser esmenada, a la moció de Cs contra la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del Govern d’Espanya. Així, es va acordar instar el Govern espanyol a agilitzar i permetre que els municipis puguin utilitzar el 100% del superàvit acumulat per prendre mesures enfocades a l’ajuda de l’economia local tant de les famílies com de les empreses; i sol·licitar un compromís per escrit del Govern perquè no sostregui el superàvit acumulat dels ajuntaments.
L’altra moció plantejada per Cs, per a preservar i fer efectiva la conciliació laboral i reduir la bretxa salarial en la situació provocada per la crisi de la Covid-19, també va comptar amb el suport de tot el plenari, després d’una esmena. Així, es va acordar demanar a la Generalitat un pla específic i urgent en aquest sentit, i que l’Ajuntament participi activament en sensibilitzar i incentivar que les empreses permetin el teletreball en totes aquelles tasques que ho permetin.
També va quedar aprovada per unanimitat una moció de l’AUP per a la promoció de les activitats extraescolars d’estiu de postconfinament. Així, es va acordar allargar i flexibilitzar els terminis de preinscripció; valorar la possibilitat d’ampliar les places dels casals d’estiu i artístics o bé donar suport econòmic a entitats de lleure i esportives perquè complementin aquesta oferta; garantir que la població en risc de vulnerabilitat inscrita als casals tingui plaça assegurada; i incrementar l’oferta dels mesos de juliol, agost i fins a l’inici del curs escolar a través de la promoció d’activitats de les entitats de lleure, culturals, associatives o esportives.