Cultura i Espectacles

Els Premis Jesús Serra honoren l’obra poètica de Feliu Formosa

La Fundació Jesús Serra, vinculada al Grup Catalana Occident, fa tretze anys que organitza el seu Concurs de Poesia, d’àmbit internacional. A les seves diverses categories, aquest any hi ha afegit un Premi Especial per honorar la trajectòria de l’obra poètica d’un reputat escriptor, amb una dotació de 5.000 euros. I en aquesta primera edició, el Premi Especial Fundació Jesús Serra ha estat per a Feliu Formosa (Sabadell, 1934). Un autor molt vinculat a Terrassa, on va viure durant les dècades de 1960 i 1970, i, durant vint-i-cinc anys (del 1975 al 2000), va ser professor de l’Institut del Teatre.

El jurat, format pels escriptors Carlos Zanón, Elena Medel, David Castillo i Alejandro Krawietz, i el professor Ricardo Fernández Aguilà, alguns d’ells també crítics literaris, ha volgut amb aquest premi fer “reconèixer la figura de Feliu Formosa, prestigiós poeta, a més de reconegut dramaturg i traductor”. La cerimònia d’entrega dels guardons, inicialment prevista pel pròxim mes de juliol, se celebrarà en el mes de setembre, a causa de la crisi sanitària de la Covid 19.

La trajectòria poètica per la qual Formosa ha estat guardonat va començar, l’any 1973, amb la publicació de “Albes breus” (Proa), i “Llibre de les meditacions” (Edicions 62). Després vindrien una vintena de llibres més, el darrer “Papallona de l’ombra” (Pagès Editors, 2018). El jurat també ha valorat la seva tasca com a traductor al català i al castellà de poesia alemanya i francesa, d’autors com ara Georg Trakl, Goethe i François Villon. També ha traduït narrativa (Thomas Mann, Hermann Hesse, Robert Musil, Hienrich Böll, Franz Kafka, Joseph Roth, Heinrich von Kleist), assaig (Doris Lessing, Peter Weiss) i teatre (Bertold Brecht, Ernst Toller, Tankred Dorst, Antón Txèkhov, HenrikIbsen, Thomas Bernhard).

La seva obra literària es complementa amb llibres de prosa memorialística i dietaris (“El present vulnerable”, “Sala de miralls”, “Sense nostàlgia”, “El temps robat”), narrativa (“Les nits del llamp”), i obres teatrals (“L’encens i la carn”, “Cel·la 44”, “El miracle de la vaca cega”).

El Premi Especial Fundació Jesús Serra s’afegeix a una llarga llista de guardons que han reconegut la tasca de Formosa com a poeta, traductor, dramaturg i professor d’art dramàtic. Pel que fa al reconeixement per la seva trajectòria i entrega en el panorama cultural, ha rebut la Creu de Sant Jordi (1988); el Premio Nacional de Traducción del Ministerio de Cultura (1994); el Premi Butaca, que honora tota una vida dedicada al teatre (2005); el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2005); el Premi Nacional de Teatre (2007); el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2006); el Premi Friederich-Gundolf-Preis per la difusió de la cultura alemanya (2011), i la Medalla de la Ciutat de Sabadell al Mèrit Cultural (2012). També alguns dels seus llibres han estat premiats: “Llibre de viatges” amb el Carles Riba; “Semblança”, amb el Lletra d’Or; “El present vulnerable”, amb el Crítica Serra d’Or de memòries.

El passat hivern, diverses entitats de la nostra ciutat van organitzar conjuntament un cicle d’homenatge a Feliu Formosa. “Terrassa a Feliu Formosa” va incloure moltes i molt diverses iniciatives: tallers de lectura; una exposició de llibres i publicacions (algunes del seu fons personal); l’estrena del documental “Feliu Formosa, la paraula i el gest” (que recuperava fragments d’obres de teatre i pel·lícules en que va participar com a actor); la darrera funció del recital “Darrere el vidre” (poemes d’aquest llibre seu amb acompanyament al piano de Joan Grimalt); la publicació d’una edició especial d’aquest poemari (amb un pendrive amb l’àudio i el vídeo enregistrat en directe al recital celebrat a la Nova Jazz Cava, el 23 de maig de 2019) i la de la “Auca de Feliu Formosa”, que amb dibuixos d’Anna Clariana i rodolins de Joan Vilamala explica la seva biografia.

Als seus 85 anys, Feliu Formosa, que resideix a Igualada, va estar present en tots els actes d’aquesta programació d’homenatge.

To Top