La por a un rebrot en la pandèmia de la Covid-19 va adquirint més força després de conèixer els focus que s’han detectat a Lleida, Osca i especialment a Alemanya, on ahir es va decidir confinar prop de 370 mil persones per un important cas de contagi a un escorxador. Amb la fi de l’estat d’alarma i el procés de desconfinament ha augmentat la incertesa per l’arribada d’una segona onada de la pandèmia que podria tenir efectes terribles. Tots els estudis assenyalen que l’ús de mascareta i mantenir la distància és bàsic per evitar aquesta segona onada.
El brot de Covid-19 registrat a la residència Castrillón de Lleida és “independent” del detectat a Aragó, que ha obligat a fer marxa enrere i retrocedir a la fase 2 de la desescalada en tres comarques d’Osca. La portaveu del Govern, Meritxell Budó ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, ja que ha dit que els residents i treballadors del centre residencial que han donat positiu pel virus estan aïllats i que “tots els contactes estan controlats”. Finalment, en referència a la possibilitat de prendre decisions més dràstiques, ha afegit: “Si fos el cas, que no ho és, sempre hem pres les mesures en funció del recomanat per les autoritats sanitàries”.
L’esmentada residència ha registrat en les últimes hores un brot de coronavirus amb 13 residents i 5 treballadors que han donat positiu, i des de l’atenció primària de Lleida s’està duent a terme un reforç d’infermeria i auxiliars d’infermeria per donar suport a les tasques d’atenció al geriàtric.
Una segona onada de Covid-19 podria evitar-se si es mantenen les distàncies de seguretat i l’ús de mascaretes, segons un model desenvolupat per ISGlobal, que mostra que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor clau. De fet, segons aquest model de l’ISGlobal, mantenir la distància entre persones i altres intervencions com l’ús de mascaretes i la higiene de mans “podria eliminar la necessitat de futurs confinaments”.
Aquestes consideracions han estat publicades en Nature Human Behavoir, on ha afegit que en països en què encara no s’ha arribat al pic de casos actius, els confinaments s’han de mantenir al menys 60 dies i el desconfinament ha de ser gradual, per disminuir el risc de segones onades del coronavirus
El cap del programa de Clima i Salut de l’ISGlobal, Xavier Rodó, ha considerat que “el problema és que avaluar el risc (de com i quan alleugerir les restriccions del confinament) és difícil, donada la manca d’informació fiable sobre el nombre real de persones infectades o el grau d’immunitat desenvolupat entre la població”.
En aquest estudi, l’equip de rodar presenta projeccions basades en un model que divideix la població en set grups: susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts.
També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament.
“El nostre model considera el retorn de les persones confinades a la població susceptible per estimar l’efecte del desconfinament, i inclou els comportaments de les persones i la percepció de risc com a factors moduladors”, ha explicat Rodó.
Aquest model pot ser útil per a països en els quals encara no s’ha arribat al pic de casos, com els de l’hemisferi sud, i permetria avaluar les polítiques de control i minimitzar el nombre de casos i morts causats pel virus, ha considerat Leonardo López, coautor de l’estudi i també investigador de l’ISGlobal.
Els resultats de l’estudi mostren que la durada del primer confinament afectarà el moment i la magnitud de les ones posteriors i que les estratègies de desconfinament gradual “sempre resulten en un menor nombre d’infeccions i morts, en comparació amb processos de desconfinament molt ràpids”, han precisat els autors.
A Espanya, on el desconfinament va ser ràpid per a la meitat de la població i gradual per a la resta, el comportament individual serà clau per reduir o evitar una segona onada de la Covid-19, han assegurat.
“Si aconseguim fer reduir la taxa de transmissió un 30% mitjançant l’ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la propera onada. Reduir la taxa de transmissió en un 50% podria evitar-la completament”, ha afirmat Rodó.