Terrassa

Una campanya contra incendis “optimista”

ls boscos estan més hidratats que altres anys i per això el risc d’incendi és baix, o moderat per no ser tan optimistes. Això afirma la Generalitat, que fa uns dies va activar, com l’Ajuntament de Terrassa, la campanya de prevenció d’incendis forestals que durarà fins el 15 de setembre, en principi. La crisi del Covid-19 ha marcat la campanya, segons admet l’Ajuntament: certs treballs de gestió forestal s’han endarrerit i s’han hagut d’adoptar pautes especials a seguir per protegir de posibles contagis les persones que han de treballar en cas d’emergències.

“La campanya comença en un marc força positiu” a la comarca, “ja que les pluges de la primavera han deixat els boscos molt més ben hidratats que en campanyes anteriors i només un augment molt dràstic de les temperatures podria capgirar la situació”, argumenta el govern municipal. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va explicar que el punt de partida de la campanya 2020 en relació al risc d’incendi és baix gràcies a les pluges constants dels darrers mesos. Segons la conselleria, l’estat de la vegetació, calculat a partir de les precipitacions i les temperatures en cada punt del territori, evidencien encara una sequedat de la vegetació molt baixa i per sota dels índexs esperats en aquestes alçades de l’any. El nombre d’incendis forestals i les hectàrees cremades fins ara és la més baixa en 15 anys.

Tot i això, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, demana a la ciutadania «no abaixar la guàrdia i extremar les precaucions per evitar, més que mai, els incendis forestals». Ballart explica que malgrat les dificultats i les incerteses per la crisi sanitària, en aquests mesos s’ha treballat i estem preparats per abordar la campanya de prevenció d’incendis». El mandatari egarenc afirma que «tot i les adversitats, no hem deixat de treballar-hi i ens hem ajustat al que es podia fer en cada moment. És per això, que vull agrair, encara amb més força, la col·laboració de tots els actors implicats en aquesta tasca, perquè en seguretat i emergències s’ha d’anar sempre un pas per endavant».

Dilluns va arrencar a Terrassa un pla d’actuació que recull les accions a prendre en zona forestal destinades al manteniment de camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància, punts d’aigua i altres iniciatives per preservar el medi natural. El pla inclou les campanyes de vigilància que es fan tant des de la Diputació de Barcelona com des de l’Associació de Voluntaris Forestals que formen part de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa, ambdues en col·laboració amb l’Ajuntament a través del servei de Protecció Civil.

L’estiu, per descomptat, és el període on s’activen més campanyes de vigilància, en coordinació entre els serveis de l’Ajuntament i els cossos d’emergències (Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Bombers de la Generalitat) i també l’ADF, i institucions com la Diputació de Barcelona i la Generalitat. El Consistori arranja i manté de les diferents infraestructures que poden facilitar l’acció dels equips d’emergències i minimitzar l’impacte del foc, i dóna suport personal de vigilància.

sensibilització

Un altre eix d’actuació municipal és la sensibilització a la població envers els riscos i com actuar davant un incendi forestal. Aquesta conscienciació arriba, sobre tot, a habitants de les urbanitzacions per a l’adopció de mesures de prevenció i d’autoprotecció.

Durant el 2020, l’Ajuntament actuarà en la millora de la franja perimetral de baixa combustibilitat de la urbanització de Can Parellada, de 5,6 hectàrees, un projecte actualment en licitació, amb un cost de 10.740,6 euros. Els anys 2018 i 2019 es van millorar 26,50 hectàrees de franges perimetrals. Segons el govern local, la inversió total els darrers tres anys en aquest àmbit arriba als 47.751,46 euros.

“Aquests treballs donen continuïtat a la tasca realitzada els darrers anys, ja que l’Ajuntament ha impulsat, des del 2016, entre d’altres actuacions, obres a franges perimetrals de les urbanitzacions de Can Parellada -que aquest any es repeteix-, Les Fonts, Can Palet de Vista Alegre i La Font de l’Espardanyera”, recalca el Consistori, que enguany preveu arrancar també sis camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància. Les obres, subvencionades en un 80% per la Diputació de Barcelona, tenen un cost total de 25.720 euros i permetran l’adequació de fins a 16,45 km de camins.

La inversió en aquest concepte va ser de 21.121 euros l’any 2019. En total, entre 2018, 2019 i 2020 s’hauran destinat 71.489,50 euros a l’arranjament de camins per a la prevenció de focs forestals. Els camins travessen el territori forestal per facilitar l’accés dels vehicles d’extinció. Han d’estar en bon estat i tenir una amplada mínima de 3,5 metres, amb giradors i trencaaigües.

un informador

La Diputació de Barcelona contracta un informador que fa una ruta a la zona nord de Terrassa (compartida amb Matadepera) i un altre a la zona Sud (ruta compartida amb Sant Quirze i Rubí). El control Vallès, situat a la seu de la Federació d’ADF del Vallès Occidental a Matadepera, és qui coordina aquest equip d’informadors. L’Ajuntament recolza aquesta campanya. Les funcions principals dels informadors són informar i dissuadir als usuaris dels boscos de realitzar pràctiques de risc d’incendi, com també la d’estar atents a la detecció de possibles columnes de fum. Les seves actuacions comencen a partir del 12 de juny i es perllongaran fins al dia 1 de setembre. El seu horari cobreix cada dia de la setmana i durant la franja de màxim perill d’incendi forestal.

Els Voluntaris Forestals són una peça esencial. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre integrada a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa, que treballa per defensar la natura i prevenir incendis. A la campanya d’aquest 2020, un grup de 40 persones d’aquest col·lectiu faran guàrdies de vigilància i prevenció, especialment, els caps de setmana i els dies de màxim risc d’incendi a partir de l’inici oficial, efectiu, de la campanya, previst per demà 20 de juny.

controls

L’equip disposarà de quatre vehicles de l’ADF, a més del de Protecció Civil i, en cas de necessitat, també poden disposar dels dos que hi ha al servei municipal de Medi Ambient. Els voluntaris també revisen l’estat dels camins i la seva accessibilitat, detecten els abocaments incontrolats; desbrossen l’entorn de les basses i controlen pràctiques il·legals, entre altres coses.

L’ADF de Terrassa rep anualment de l’Ajuntament una subvenció de 12.260 euros. Protecció Civil dóna cobertura durant tot l’any a aquesta entitat.

E

To Top