Diners

Cecot presenta un pla d’intervenció en el mercat laboral per la reactivació

La patronal terrassenca Cecot ha presentat un pla d’intervenció immediata en el mercat laboral per acompanyar la reactivació empresarial durant la desescalada i mantenir l’ocupació en un moment especialment delicat. Quan s’està molt a prop d’eliminar bona part de les restriccions motivades per la pandèmia de la Covid-19, preocupa com afronta el teixit econòmic aquest impacte. Es un pla que requereix d’una reflexió entorn a les intervencions publicoprivades, tant sobre les que s’han dut a terme i com s’han dut a terme durant el període més àlgid de la crisi sanitària, com aquelles mesures que caldria implementar i com s’haurien d’implementar a partir d’ara.

“Les gestions mitjançant el SEPE, els terminis de cobrament d’ERTO, el teletreball, la flexibilització de les condicions de treball, i un llarg etcètera ens ha de permetre aprendre i corregir amb celeritat determinats processos per facilitar la represa de l’activitat econòmica empresarial, evitant el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot.

Segons detalla la patronal en un comunicat, l’aspecte a millorar notablement serà el funcionament de l’administració pública en la gestió dels expedients administratius i la gestió de les prestacions socials de les persones treballadores que, al cap i a la fi, són les eines mitjançant les quals empreses i persones treballadores han hagut d’afrontar la nova realitat en que ens ha situat la pandèmia del Covid-19.

El pla d’acció de la Cecot està elaborat des de l’òptica de la gestió de les persones treballadores, des de l’àmbit dels recursos humans de les empreses que es mouran en un marc econòmic molt canviant, en el que alguns subsectors, i això és novetat en aquesta crisi derivada de la Covid-19, començaran la recuperació de l’activitat econòmica empresarial pràcticament des de zero, segons la patronal. Cecot diu que cal tenir present que la recuperació de l’activitat econòmica pot ser que no sigui ascendent i sostinguda en el temps, sinó que tingui alts i baixos i, per tant, les empreses s’hauran d’anar adequant en cada moment a les circumstàncies que vagin presentant-se.

cobertura social

En aquesta context, la patronal terrassenca assegura que això no serà possible si les persones treballadores no tenen una adequada cobertura social en cada moment.

Cecot afegeix que d’aquesta etapa del confinament “haurem de treure’n l’experiència que ens permeti millorar el marc legal, i la gestió dels expedients administratius i de les prestacions socials de les persones treballadores en aquesta nova etapa de desescalada i de recuperació de l’activitat econòmica empresarial”.

La patronal planteja l’elaboració d’un nou Codi del Treball adaptat a la realitat de l’actual context del segle XXI, així com un nou marc per la Seguretat Social dins de les mesures de concertació social pel futur immediat incloses al Pla d’acció.

Les propostes que la Cecot detalla en el pla d’actuació s’estructuren en base a tres eixos. Planteja Actuacions immediates, en concret es proposa que siguin immediates ja que pretenen facilitar la represa de l’activitat econòmica empresarial, evitant el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball.

negociació col·lectiva

El segon eix té com a principal objectiu la construcció d’un marc d’estabilitat pel mercat laboral. Cecot adverteix que les empreses necessitaran un marc d’estabilitat, previsible, i en el que els costos laborals totals s’incrementin a mesura que s’incrementi la productivitat de les persones treballadores. “És desitjable que les empreses coneguin amb la suficient antelació els paràmetres que conformen els seus costos laborals i, en aquest sentit, s’haurà de reprendre la negociació de convenis col·lectius, d’un nou acord marc de negociació col·lectiva”, apunta.

El darrer eix són les reformes estructurals pel futur immediat. La patronal diu que hi ha noves formes de treballar: el treball en col·laboració, el treball a distància, la prestació de serveis per projectes, el treball en xarxa. Per Cecot, totes aquestes noves formes de treballar comporten noves formes d’utilització i organització del temps de treball i això comporta també la necessitat de la desconnexió digital. Al respecte afegeix que “hem canviat la manera de relacionar-nos amb les persones, amb el nostre entorn immediat i això també s’ha traslladar en l’àmbit de convivència del món del treball”.

To Top