Com si d’un quadre bifrontal es tractés, el ple municipal de l’Ajuntament de Terrassa va mostrar les dues cares del debat polític en la sessió telemàtica celebrada ahir per espai de més de sis hores i mitja. Els partits polítics representats a l’Ajuntament van acordar una posició conjunta a l’hora de defensar un marc de decisions referides a la reactivació econòmica de la ciutat davant les conseqüències derivades de la crisi del coronavirus. Però, per contra, van protagonitzar un duríssim debat en relació amb la petició de dimissió del tinent d’alcalde, Noel Duque, per part dels tres partits de l’oposició.
Partit dels Socialistes de Catalunya, Ciutadans i Junts per Terrassa, havien presentat una proposta de resolució conjunta per la restitució de les bones pràctiques en la representació política institucional. En ella, es demanava la dimissió de Duque arran de la polèmica creada per uns comentaris fets en un directe que va protagonitzar al seu perfil de Facebook, en el que Duque responia a les crítiques per la compra de mascaretes per part de l’Ajuntament. Els partits de l’oposició van denunciar la utilització de frases com “estáis enfermos, estáis mal de la cabeza» i amenaces directes: «Es aterrador, me da miedo. Ante el miedo hay gente que se esconde, yo no me escondo. A mí me dais miedo pero voy a ir a por vosotros».
Davant això, els grups municipals de l’oposició van demanar la dimissió de Duque en el ple d’ahir. “Demanar la dimissió d’un company és desagradable i greu. Però les conductes que ens han portat aquí són d’una incorrecció política igual de desagradables i greus”, va dir Miquel Samper, de Junts per Terrassa, que va responsabilitzar l’alcalde, Jordi Ballart, de permetre uns discursos que, va dir, no eren nous. I va fer corresponsable el grup d’Esquerra Republicana, soci de govern de Tot per Terrassa. “El que ha passat és molt greu. Quan una persona és escollida per la ciutadania i és tinent d’alcalde, ho és de tota la ciutat. I ha de respectar tots els grups municipals.”
L’exposició de Samper va ser compartida pels altres dos grups municipals de l’oposició. Javier González, de Ciutadans, va qualificar l’episodi com a “molt desagradable” i va dir que demanar perdó “no és un signe de debilitat ni d’inseguretat, sinó de respecte al demès.” Alfredo Vega, del PSC, va qualificar les paraules de Duque com a “més que desafortunades”, va dir que no es podia justificar “el que és injustificable” i va afegir que se sentia “ofès” tant en el seu paper de polític com de ciutadà. “Sembla que qui millor crida i ofèn és qui té la raó. Aquesta proposta va de democràcia, respecte i diàleg. A qualsevol democràcia aquests insults i amenaces haurien provocat una destitució immediata.”
El tinent d’alcalde Isaac Albert, en nom d’Esquerra Republicana, va admetre que les paraules de Duque havien estat desafortunades, però va recordar que “havia demanat disculpes “pel que el debat hauria d’estar tancat. “Però vostès allarguen el debat perquè els interessa políticament”, va dir als grups de l’oposició. “Oloren sang i ho aprofiten.”
Noel Duque va intervenir en el debat per demanar disculpes “un altre cop” i va recordar que la política “no és només la forma, sinó la confiança que transmetem a la gent. Reconec que no vaig utilitzar les paraules adequades i que em vaig deixar portar per la indignació del que escoltava, perquè eren paraules molt greus. Segur que he après i espero que vostès també ho hagin fet”, va dir als grups que demanaven la seva dimissió.
Duque va dir que no pensava dimitir perquè només ho faria “si traís els meus principis o el meu partit m’ho demanés”. I va admetre que se sentia dolgut pel fet que tots els partits de l’oposició defensessin la mateixa postura. “Com a polític d’esquerres el que tinc són ganes de quedar-me. Perquè vostès són la dreta. I volen que marxi sense cap argument sobre la meva gestió. Això és demencial.”
També va recordar insults que li han dedicat altres formacions polítiques. “Això també és indigne”, va dir. “Mentre alguns de vostès ens insultaven, treballàvem per tenir cura de la gent en una crisi molt greu. Ja sé que no els agrado ni tampoc com m’expresso. Però m’ha votat la gent. Vostès també m’avorreixen, però no demano la seva dimissió per respecte a qui els han votat.”
Miquel Samper va mostrar la seva decepció per les disculpes. “Demano perdó, però et trinxo el cap. No es demana perdó d’aquesta manera”, li va dir. Alfredo Vega va afegir que no l’havien convençut els arguments de Duque. “Ens ha donat una lliçó de victimisme, de demostrar que és vostè més autèntic que els altres.”
L’alcalde, Jordi Ballart, va intervenir en el debat. “Si l’implicat és honest i sap demanar perdó, com ho ha fet, cal acceptar-ho. Aquests dies s’han fet discursos manipuladors per desgastar el govern. A la política necessitem persones com Noel Duque. I ha demanat perdó de forma honesta.”
Les diferències entre l’equip de govern i els partits de l’oposició van tornar a aparèixer en una proposta de resolució dels tres partits de l’oposició de suport a les seccions sindicals de l’Ajuntament, que fa uns dies van mostrar la seva crítica per conèixer les mesures de desconfinament proposades per l’ajuntament mitjançant una roda de premsa.
La tinent d’alcalde, Núria Marín, va demanar disculpes si el procediment no havia estat correcte i va recordar les dificultats de treball que imposava la pandèmia.
“El que demanem és un canvi d’actitud en la forma de governar”, va dir Alfredo Vega, del PSC. “No és un fet puntual ni anecdòtic. Recorden al senyor Trump, ens assabentem de les decisions abans per les xarxes socials que pels òrgans establerts.”
L’alcalde va respondre Vega en aquesta reflexió. I li va recordar que es tractava d’informar d’unes decisions del govern socialista de l’Estat de les que també havien tingut coneixement per roda de premsa. “La nostra màxima prioritat és atendre a persones que s’estaven morint. I demanaria comprensió. La gent truca a l’ajuntament per preguntar per allò que no entén al BOE”.