L’Ajuntament de Terrassa no s’ha replantejat els seus plans quant a la celebració a la ciutat del Mundial de hockey femení de 2022, torneig del qual és seu compartida amb Amsterdam. Així ho ha manifestat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, malgrat el delicat moment econòmic que viurà la tresoreria municipal a conseqüència de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. La setmana passada el tinent d’alcalde Isaac Albert i el regidor d’esports, Miguel Ángel Moreno, van mantenir una reunió telemàtica amb el president de la Federació Espanyola de Hockey, Santi Deó, per redefinir alguns aspectes del pla inicial amb el propòsit d’elaborar una proposta que ajusti els pressupostos previstos en l’àmbit de l’organització esportiva. L’administració municipal entén que és possible moderar la despesa i cercar fórmules que incorporin nous agents en el finançament del torneig. A més, també cal disposar de garanties quant a la participació d’altres administracions, com la Diputació de Barcelona o la Generalitat. Ambdues van comprometre aportacions econòmiques abans de la pandèmia que ara caldria ratificar.
“Estem parlant amb la Federació Espanyola i amb totes les administracions per veure com podem reduir les despeses”, explica l’alcalde, Jordi Ballart, en relació amb un projecte que considera de ciutat i perfectament factible. “En cap cas ens hem replantejat el fet de fer el Mundial. Per calendari es pot fer quan toca. I hem de diferenciar el que són les despeses pròpies de l’esdeveniment i el pla d’inversions paral·lel en instal·lacions, que la ciutat hauria d’afrontar es faci o no el Mundial.” Ballart i el seu equip de govern fan especial èmfasi en aquest discurs de separació de projectes, considerant que el programa d’intervenció en l’Àrea Olímpica ha de ser prioritari i no obligadament lligat a la disputa del Mundial femení.
“El Mundial es farà. I es farà a l’Estadi Olímpic de Terrassa”, ha dit el president de la Federació Espanyola. Malgrat que la maquinària ha quedat aturada pels darrers esdeveniments, es preveu que aviat es pugui constituir ja el Comitè Organitzador del campionat.
“El Mundial de hockey va ser un objectiu molt clar de ciutat, no només per portar una competició internacional d’aquest nivell a la ciutat sinó pel que implica en inversions per posar al dia unes instal·lacions que es van fer al 92, on no s’ha fet massa inversió en molts anys i on ja toca fer una rentada de cara de l’Àrea Olímpica i de tot el seu entorn”, manifesta Ballart. “I estem parlant d’inversions que quedaran per sempre: si es fa un aparcament, la millora de l’estadi, l’ordenació de tota la mobilitat de l’entorn. L’Àrea Olímpica és un espai de centralitat i hem de treballar per reforçar-ho. El Mundial, al marge que ens situa al mapa i al món, implica millores molt importants.”
En les primeres aproximacions pressupostàries que s’han fet, el cost econòmic derivat de l’organització esportiva del Mundial era d’1,5 milions d’euros per a cada administració pública (Ajuntament, Diputació i Generalitat). I el pressupost de millora de l’Àrea Olimpica parlava d’una inversió d’uns vuit milions. Un cost que l’Ajuntament insisteix en no barrejar. “Fer el Mundial a Terrassa és també fer política anticrisi”, diu l’alcalde. “Estem parlant d’esport, de dinamització econòmica, del comerç, de l’hostaleria. Gent que vindrà, que dormirà a Terrassa, que menjarà a la ciutat. I això és molt positiu per a la ciutat. A diferència del que es podria pensar, que aquest tipus de grans esdeveniments ara no toquen, penso que és tot el contrari. Toquen pels valors i pel que representen”.