Comarca

Només Rellinars pot anul·lar les franges horàries i obrir els bars

El Ministeri de Sanitat va publicar ahir l’ordre per la qual s’anul·len les franges horàries en els municipis en fase 0 i fase 1 de fins a 10 mil habitants. Però, atenció, sempre que aquests tinguin una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat i la seva trama urbana no sigui contínua amb una població límítrofa, i la suma de les dues superi els 10 mil habitants o el límit de densitat. A la comarca del Vallès Occidental, doncs, només tres localitats compleixen els requisits per aquesta flexibilització: Rellinars, Gallifa i Sant Llorenç Savall.

Pot sorprendre que Matadepera, amb les seves extenses zones d’urbanitzacions, i la part de terme que correspon al parc natural, superi la densitat dita, però ho fa. “Tenim una superfície d’uns 25 quilòmetres, i una població per damunt dels 9 mil habitants, que dona uns 365 habitants per quilòmetre quadrat”, ens recorda el seu alcalde, Nil López. “No complim. Suposo que ha estat una flexibilització pensada per pobles molt petits.” El hàndicap és únicament la densitat, no la continuïtat amb la ciutat veïna “perquè, en cap cas la trama urbana de Terrassa toca Matadepera”.

Hi ha decepció, al poble, pel fet de no poder anul·lar franges horaries i reobrir establiments d’hostaleria, aquest cap de setmana? “Pensem que a Matadepera, per les seves característiques, fora possible fer-ho sense perill. Però hem de ser i som molt prudents. Estem seguint molt atentament i complint les pautes que ens arriben de la conselleria de Sanitat, el Govern de la Generalitat i Protecció Civil”

López lamenta que la informació del Ministeri de Sanitat “es confusa i arriba amb retard. L’ordre ha sortit amb retard al BOE, en relació amb el es va dir a principis de setmana. Demà [avui per al lector] estarem atents a la reunió que cada dissabte té el govern central amb les comunitats autònomes”.

viladecavalls, també per trama.

A Viladevalls la flexibilització no es pot aplicar tant per la densitat de població (368 habitants per quilòmetre quadrat) com pel fet de tenir (en el barri de Can Trias) trama urbana contínua amb Terrassa. “El terme de Viladecavalls està molt separat un extrem de l’altre”, explica l’alcaldessa, Cesca Berenguer. “Hi ha zones en què realment estarien per sota d’aquest llistó de densitat de població, però altres que no. I no podem fer excepcions a la norma.”

Una segmentació per barris de densitat diferent d’un mateix municipi és, evidentment, “impossible. Si a la gent ja li costa complir una norma comuna a un municipi, si es fes per barris hi hauria molts problemes. Estem en la crisi sanitària més greu que mai hem tingut i allò que és important és la salut, mirar de salvaguardar-nos tots”.

L’ alcaldessa de Viladecavalls és molt crítica amb la manera en què el Ministeri de Sanitat està gestionant la comunicació, “que és molt important. Es donen expectatives falses, i la gent no sap ben bé el que pot fer”. Aquesta ordre ministerial “havia de sortir al BOE la setmana passada. Surt divendres i sense explicar que no tots els municipis de menys de ’10 mil i un’ habitants poden sortir sense horaris. Som els municipis els que hem hagut de llegir i interpretar la lletra petita”.

To Top