Terrassa

Una iniciativa per a l’atenció social urgent a la Maurina

Per una persona immigrant, sovint amb poc domini del castellà o el català, no tenir una xarxa àmplia d’amics o familiars a la vora en la qual sustentar-se quan les coses van mal dades, quan es viu en la precarietat d’haver perdut la feina o, simplement, de no haver-ne tingut mai, és una situació personal a la qual han de fer front força terrassencs. Una tessitura pròpia que s’agreuja ara que ja comencen a ser visibles les primeres fuetades de la crisi econòmica i de la corresponent emergència social originada pel coronavirus. Ho saben bé a la Fundació Maria Auxiliadora, vinculada a les Salesianes, i que a la nostra ciutat centra l’acció solidària al barri de La Maurina.

L’excepcionalitat del moment ha obligat la fundació a readaptar-se, i a reorientar la seva tasca habitualment desenvolupada en projectes d’inserció laboral, reforç educatiu i ensenyament del castellà a nouvinguts, cap a una ajuda que cerca la mera superviviència, destinada a cobrir les primeres necessitats, les més bàsiques, de les persones immmigrades.

Pla d’emergència

Al pla d’emergència, la Fundació Maria Auxiliadora l’ha anomenat "Projecte Covid", i el va posar en marxa tan bon punt van veure el fort impacte social que començava a tenir la crisi del coronavirus. Ja se n’han beneficiat 315 persones (205 adults i 110 menors) distribuí en unes 90 unitats de convivència. La pràctica totalitat són persones immigrades resident a La Maurina, en un 85 per cent del Marroc, encara que també n’hi ha de Llatinoamèrica i de l’Àfrica Sudsahariana. I alguns d’ells, fins i tot, amb molts anys ja de residència a barri.

La Laura Baños, educadora social i treballadora de la Fundació Maria Auxiliadora explica que "arran del virus, vam haver d’aturar els projectes educatius i d’inserció laboral que estàvem desenvolupant, però vam començar a fer un seguiment de les famílies, en la seva majoria immigrants, que hi participaven per saber com es trobaven davant d’aquesta situació de pandèmia". Baños afegeix que en molts casos són "famílies d’un perfil baix, immigrants que porten poc temps a Catalunya, amb un nivell social i econòmic precari", i que des de la Fundació es volia simplement d’entrada que "siguessin capaces d’entendre què estava passant, perquè al cap i a la fi estan en un país que no és el seu i aquesta situació del coronavirus els podia descol·locar".

En aquestes trucades de seguiment, Baños explica que "van començar a detectar moltes famílies s’havien quedat sense feina per la crisi del coronavirus; que a d’altres els havien fet fora del seu lloc de treball sense una indemnització, que molts no havien passat per cap ERTO sinó que els havien acomiadat directament, i ens van començar a expressar que no tenien res per menjar, per cobrir les seves necessitats més bàsiques".

Mans a l’obra

Aleshores des de la Fundació es va fer un crida a través de les xarxes socials a fi de recaptar fons per comprar aliments i altres productes bàsics que poguessin després repartir-se entre aquestes persones nouvingudes.

La campanya de recaptació de fons segueix activa a Instagram (@fdma_terrassa) i a través de la web www.fundacionmariaauxiliadora.org. Ja es porten recaptats 7.645 euros (a data de dilluns passat), de donacions provinents bàsicament de veïns de La Maurina que coneixen el projecte, encara que també han arribat d’altres barris de Terrassa i fins i tot d’altres ciutats catalanes i espanyoles. També han rebut l’aportació de Rotary Club Terrassa i d’una empresa terrassenca de serveis de càtering.

El pla d’ajuda s’estructura en diferents branques. La primera és que un equip de voluntàries formada format per tres veïnes de La Maurina cuinen tres dies (dimarts, dijous i dissabtes) per setmana al Col·legi Maria Auxiliadora-Salesianes Terrassa i reparteixen els àpats entre els beneficiaris del projecte. En concret s’han entregat 1.875 "tuppers" en total, a un ritme creixent de 85 per dia. Les entregues es duen a terme dilluns, dimecres i divendres. El Rebost, el centre de distribució social d’aliments de Terrassa, hi ha col·laborat donant aliments per a la cuina dels àpats diaris.

Una segona branca del "Projecte Covid" és l’entrega cada 15 dies de lots d’alimentació bàsica (arròs, farina, llegums, formatge, pollastre), a més de lots d’higiene personal i de la llar. En funció de les necessitats dels usuaris també es reparteixen packs de nadons per tenir llet i bolquers per als més petits) o de material escolar i medicaments. En total (a data de dilluns passat), des de la Fundació han repartit ja 109 lots d’aliments, a més de 75 d’higiene i neteja. A banda s’han repartit mascaretes elaborades per les germanes salesianes i voluntaris (han elaborat unes 2.200 mascaretes, destinades tant a la xarxa "Mascarillas Solidarias" com als usuaris del "Projecte Covid").

Uns 800 euros recaptats s’han destinat a ajudes puntuals per al pagament del lloguer (a dues persones que vivien de lloguer en una habitació i era urgent abonar-ne el pagament).

Més enllà d’aquesta atenció d’emergència, una quarta branca del projecte consisteix a estar en una permanent connexió i coordinació amb els serveis socials municipals. Quan des de la Fundació detecten una persona que necessita ajuda, pregunten si ja està derivada a serveis socials. Si és així, des de la Fundació completen algunes ajudes que aquestes persones ja reben del circuit d’atenció municipal. Si l’usuari no està dins dels circuit de serveis socials, se l’hi deriva.

JOVES I FAMÍLIES

Laura Baños, de la Fundació Maria Auxiliadora, concreta que es poden diferenciar entre dos perfils de beneficiaris del projecte. "D’una banda, un grup de joves immigrats molt gran, que tenen entre 18 i 25 anys, que viuen en pisos compartits i generalment no disposen d’allò necessari per cuinar; i un altre perfil és el de famílies, o potser pares amb algun fill".

Des de la Fundació treballen amb la idea de perllongar el projecte més enllà de la fi de la pandèmia des del punt de vista sanitari, conscients que la situació de les persones a les quals atenen, serà en els pròxims temps encara més vulnerable a causa dels efectes de la Covid-19.

S

To Top