La patronal terrassenca Cecot s’alinea amb el posicionament de Foment del Treball en relació a l’acord que van signar dimecres PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu per derogar la reforma laboral “d’esquenes al diàleg social amb els agents socials, just després que s’hagi pogut arribar a un acord entre sindicats i patronals en relació als ERTOS”. Segons denuncia Cecot, aquest pacte malmet les relacions encaminades a un “gran pacte per la reactivació de l’economia i la recuperació de l’ocupació” amb el Govern, la resta de grups parlamentaris, comunitats autònomes i agents socials.
Foment del Treball, en aquest sentit, assevera que el pacte amb Bildu “fa més difícil aquest acord”, posa en perill els ERTO i “compromet seriosament” molts llocs de treball, alhora que ha reiterat que aquesta és “una greu irresponsabilitat i compromet seriosament la recuperació de l’activitat econòmica”.
Si bé és cert que la derogació de la reforma laboral de 2012 és una proposta recolzada per diferents formacions polítiques al Congrés, des de la Cecot es considera que en el marc de “les negociacions relatives a reformes estructurals, la política no pot dissociar-se de la realitat social i deixar de comptar amb els qui seran els actors principals en la seva aplicació”.
Per la patronal terrassenca, en el fons, sempre és la mateixa reivindicació, diàleg i pressa de decisions havent tingut en compte les exposicions de totes les parts que es veuran afectades, d’una o altra manera, amb l’aplicació de les resolucions.
ESPECIALISTES
“Si per la crisi sanitària els Governs s’han envoltat d’especialistes i tècnics per poder actuar en conseqüència, perquè triguen tant a crear un Comitè Tècnic o d’Experts en la reactivació econòmica i l’impuls de l’activitat empresarial?”, pregunta Antoni Abad, president de la Cecot, “sembla obvi, no? Per la crisi sanitària, experts sanitaris, per la crisi econòmica que ens ve, experts en empresa petita, en mitjana, en gran, autònoms, en diferents sectors econòmics, en educació, economia i de l’àmbit universitari”.
Foment del Treball ha alertat sobre la “inseguretat jurídica” que genera l’acord per derogar la reforma laboral assolida entre la coalició PSOE i Unides Podem i EH Bildu, que considera una “irresponsabilitat” i que posa en perill “milers de llocs de treball”.
La patronal catalana ha assegurat que la “debilitat” del Govern espanyol per garantir l’aprovació de l’estat d’alarma i l’acord amb Bildu posen en “perill” el diàleg amb els agents socials, el que és “absolutament necessari” per garantir la continuïtat de l’activitat econòmica i el manteniment dels llocs de treball.
En un comunicat, Foment del Treball i Fepime Catalunya consideren que les declaracions sobre l’acord polític entre la coalició PSOE i Unides Podem i EH Bildu incrementen la inseguretat jurídica sobre la normativa laboral en un moment d’una “profunda crisi social i econòmica” generada pel coronavirus. Compromet seriosament molts llocs de treball.