Terrassa

Com serà la desescalada a Terrassa en la fase 1

Amb tots els indicadors a favor perquè el Govern espanyol ho confirmi divendres, l’Ajuntament de Terrassa ja té a punt el full de ruta per entrar a la fase 1 el proper dilluns 25 de maig. Ahir l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart va fer balanç, en una roda de premsa telemàtica, dels més de dos mesos d’estat d’alarma a la ciutat i dels canvis que portarà el procés de desescalada. Si es compleixen les previsions i l’afectació de l’epidèmia segueix en retrocés, la ciutat avançarà i farà un pas més cap a la normalitat.

"Hem demostrat que els ajuntaments som l’administració més propera a la ciutadania i els que millor resposta estem donant des de la proximitat a aquesta onada pandèmica", va defensar ahir l’alcalde de Terrassa. Des del Govern local s’han pres més de 200 accions i decisions que "tindran un impacte econòmic important per a la ciutat, que calculem que pot arribar als 15 milions d’euros per les despeses per a l’atenció a l’emergència i que hem deixat d’ingressar a les arques municipals", va dir.

A la roda de premsa també va intervenir Isaac Albert, portaveu del grup municipal ERC-MES qui va agrair la tasca que tots els sectors han fet per afrontar la crisi. "Aquesta desescalada que ara comença és un camí per a una nova realitat. Com a Govern municipal ens preocupa que aquesta realitat, visible els propers dies, no es perpetuï i sapiguem donar-hi resposta", va afegir, fent una crida a la responsabilitat de tots.

Per la seva banda, la portaveu de Tot x Terrassa i segona tinenta d’alcalde, Núria Marín, va recordar les persones difuntes, el personal sanitari, les funeràries i "a tothom qui està treballant per contenir la crisi sanitària a la ciutat". Una de les tasques municipals és la "d’estar al costat de la gent que més pateix i treballar per ser una sola ciutat, una ciutat unida i una ciutat solidària i forta", va concloure.

La ciutat avança per tornar a agafar el pols de la normalitat i l’Ajuntament ha programat les següents mesures a la fase 1.

Els serveis essencials seran en primer lloc els que recuperaran el treball físic, utilitzant el 30% de la capacitat dels espais i en alguns casos fins al 50%. El teletreball es mantindrà per organitzar els equips i s’està planificant la inversió en material tecnològic. En una primera fase es posaran en marxa edificis i equipaments essencials d’atenció social primària, atenció ciutadana, polítiques de gènere i també arxius.

Amb l’entrada a la Fase 1, es preveu l’obertura de les OACs amb cita prèvia. Obriran les oficines d’atenció presencial de plaça Didó i les dels districtes 2, 5, 6 i 7. Les dels districtes 3 i 4 presenten unes característiques físiques de difícil adaptació a les circumstàncies actuals. El 010 manté entre setmana l’horari especial que fa actualment, de dilluns a divendres de 8.30 a 20h. Els caps de setmana passarà a atendre dissabtes de 10 a 14 h.

També inicien la seva activitat presencial els equipaments cívics de gestió directa però només per acollir els serveis socials i l’atenció ciutadana. El personal de consergeria de tarda passarà a fer reforç al matí per control d’accessos, aforaments i mesures de seguretat. Les entitats que disposen d’espais a l’interior d’aquests equipaments podran accedir-hi, seguint normes i mesures de prevenció estrictes.

Les consultes presencials seran programades i les persones usuàries rebran un correu electrònic amb la data i hora de la seva visita.

L’empresa aplicarà totes les mesures de protecció per al seu personal i per als familiars dels difunts. A l’oratori o al temple es respectarà l’aforament d’un terç i les mesures d’higiene i distància física establerta per les autoritats sanitàries. Es faran vetlles a tots els difunts, inclosos per causa de la covid-19, encara que en aquests casos no es permetrà obrir el fèretre. Es permetrà un màxim de 6 persones dins la sala de vetlla i 4 en la zona comú.

En aquesta fase també es reobriran els Equips Bàsics d’Atenció Social Primària, sempre amb cita prèvia per aquelles situacions urgents que requereixin atenció presencial. L’Edifici Glòries ha estat obert en tota la crisi.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones tornarà a oferir atenció presencial a Casa Galèria en consultes més urgents de violència masclista. Es manté l’atenció telefònica i no presencial en la resta de casos.

El Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva Sexual i de Gènere continua l’atenció telefònica no presencial per garantir que es puguin atendre totes les persones que ho necessitin.

Els equipaments municipals esportius també obriran progressivament.

– De gestió directa. S’estan ultimant preparatius per poder obrir en la fase 1 la pista d’Atletisme i el poliesportiu de La Maurina per a esports individuals. La resta d’espais i d’equipaments s’obriran d’acord a les fases i condicions del pla de desescalada. Com a novetat, de cara a l’estiu, l’alcalde va anunciar que estan treballant perquè les piscines municipals puguin obrir a partir del 17 de juliol (i no pels volts de Sant Joan, com és habitual). És possible que la temporada de bany s’allargui fins al 13 de setembre. La previsió és fer-ho amb aforaments reduïts, en dos torns de matí i tarda i sense vestuaris.

– Gestionats per entitats. L’Ajuntament ja ha informat les entitats gestores sobre les normes i condicions d’obertura, i aquestes han comunicat que podran obrir serveis en el moment que s’autoritzin activitats d’esports individuals.

A partir de l’entrada a la fase 1 també retornen a l’activitat presencial el Museu de Terrassa, les biblioteques i l’Arxiu Històric. Actualment s’està fet una neteja a fons de tots aquests equipaments i es preveu que durant la primera quinzena de juny comencin a obrir. El dia 1 de juny les biblioteques atendran només visites concertades pel servei de préstec. No es permetrà, de moment, fer ús de les sales de lectura. L’1 de juny és també la data prevista d’obertura de l’Arxiu Històric, també exclusivament per a visites concertades.

Entre el 3 i el 10 de juny es preveu l’obertura de les diferents seccions del Museu de Terrassa.

Altres equipaments, com ara els teatres municipals, l’Auditori, la Sala Muncunill i la Masia Freixa, obriran, segons les previsions actuals, durant la Fase 2.

El Servei de Consum, de moment, no ha previst atenció presencial, mantenint les consultes telefònica i telemàtica.

En aquesta propera fase 1 l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) té previst oferir atenció presencial des del dilluns, sempre amb cita prèvia i en la franja horària de 8.30h a 14.30.

També té previst oferir atenció presencial una vegada completada l’adequació dels espais als requisits de prevenció i seguretat. Mentrestant s’ofereix l’atenció telefònica.

A

n Pla de retorn del personal municipal als centres de treball.

n Obren les oficines de districte.

n Els equipaments cívics.

n L’Arxiu Administratiu Municipal.

n Funerària.

n Serveis socials.

n Polítiques de gènere.

n Servei LGTBI+.

n Les instal·lacions esportives.

n Museus i biblioteques.

n Consum.

n L’Oficina d’Atenció a l’Empresa.

n Foment de Terrassa.

To Top